Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16

1.1.2. Mustafa Kemal’in Okuduğu Okullar

Mahalle Mektebi ve Şemsi Efendi Mektebi

Mustafa Kemal modern eğitim veren Şemsi Efendi Mektebine geçişini şöyle anlatır: “Çocukluğuma dair ilk hatırladığım şey, mektebe gitme meselesine dairdir. Bundan dolayı annemle babam arasında şiddetli bir mücadele vardı. Annem ilâhilerle mektebe başlamamı ve mahalle mektebine gitmemi istiyordu. Babam, o zaman yeni açılan, Şemsi Efendi Mektebine devam etmem ve yeni usul üzerine okumama taraftardı. Nihayet babam işi mahirane bir suretle halletti. Evvelâ mutat merasimle mahalle mektebine başladım. Bu suretle annemin gönlü yapılmış oldu. Birkaç gün sonra da mahalle mektebinden çıktım. Şemsi Efendi Mektebine kaydedildim. Az zaman sonra babam vefat etti.”

Selanik Mülkiye Rüştiyesine başlayan Mustafa Kemal, buradaki eğitimini tamamlamadan Selanik Askerî Rüştiyesine (Görsel 1.2) geçti. Rüştiyenin eğitim kadrosu askerlerden oluştuğu için okulda ordunun havası hissediliyordu. Devletin içinde bulunduğu durumun anlatıldığı ve vatan sevgisinin aşılandığı bu okulun kadrosundan matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, Fransızca öğretmeni Yüzbaşı Naki Efendi, jimnastik öğretmeni Teğmen Hasip Efendi Mustafa Kemal’in gelişimine katkıda bulundular.

1896’da Selanik Askerî Rüştiyesini bitiren Mustafa Kemal, Manastır Askerî idadisi (Görsel 1.3) sınavlarına katılarak bu okula girmeye hak kazandı. Okulda arkadaşı Ömer Naci, Mustafa Kemal’in hitabet sanatı ve şiire ilgi duymasına katkıda bulundu. idadide “Vatan ve Hürriyet Şairi” Namık Kemal’in, Türk olmanın gururunu anlatan “Millî Şair” Mehmet Emin’in eserlerini okudu ve sevdi. Tarih öğretmeni Kolağası Mehmet Tevfik Bey’in etkisiyle tarihe, özellikle Türk tarihine ilgi duydu. Fransızcasını geliştirmek için çalışmalar yaptı. Fransız düşünür ve yazarlardan Jean-Jacques Rousseau (Jan Jak Ruso), Voltaire (Volter), Auguste Comte (Ogüst Komt) ve Montesquieu’nun (Monteskiyu) siyasi eserlerini okuyup kendisi de fikirler üretmeye başladı.

Mustafa Kemal; Harp Okulu yıllarında Namık Kemal, Tevfik Fikret ve Abdülhak Hamit’e ait eserleri okudu. Okuduğu bu eserler, girdiği yeni çevre ve edindiği tecrübeler Mustafa Kemal’in fikrî gelişimini hızlandırdı. Böylece memleket meselelerine ilgisi ve siyasi birikimi arttı. Tarihin akışına yön veren şahsiyetlerle yakınlığı yine bu dönemlerde başladı. Harp Okulunu (Görsel 1.5) bitiren Mustafa Kemal “teğmen” rütbesi ile Harp Akademisine devam etti ve 1905’te Akademiden “kurmay yüzbaşı” rütbesiyle mezun oldu. (Görsel 1.4)

Askerî Rüştiyedeki matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi; genç Mustafa’nın olgunluğunu, farklılıklarını, yeteneklerini, liderlik özelliklerini görmüş ve ismine Kemal’i eklemiştir. Fransızca öğretmeni Yüzbaşı Naki Efendi ise onu “Sen bu Fransızcanın peşini bırakma.” diyerek desteklemiş, Atatürk’ün yabancı dil seviyesinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!