Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

KOMÜNİZM

ÖZELLİKLERİ

Ortak mülkiyete dayalı yaşamı amaçlayan toplumsal, ekonomik ve siyasi bir ideolojidir. Karl Marx (Karl Marks) ve Friedrich Engels (Firidrik Engıls) tarafından kaleme alınan “Komünist Parti Manifestosu” ile komünist ideolojinin kuralları ortaya konmuştur (1847-1848). Komünizmde fabrika, çiftlik vb. üretim araç gereçleri ortaklaşa kullanılırken tüketim de devlet tarafından düzenlenir. Ülkedeki tek parti olan komünist partiler devletle bütünleşmiştir. Komünist düzenin kurulmasında isyan ve ihtilal meşru yöntemlerdir. Komünizm, ekonomik bir sistem olan sosyalizmin hem ekonomik hem de politik açıdan ulaşmak istediği son aşamadır.

ETKİLERİ

Çarlık Rusyası’nda 1917 Ekim Devrimi ile Lenin liderliğindeki Bolşevikler, ülke yönetimini ele geçirerek dünyadaki ilk komünist idareyi kurdu. Ardından Rusya liderliğinde 1919’da Komintern, 1947’te Cominform; Çin, Arnavutluk, Doğu Almanya, Yugoslavya, Küba, Afganistan, Yemen gibi ülkelerde de komünist idareler kuruldu.

LİBERALİZM

ÖZELLİKLERİ

Fikir babalığını John Locke (Can Lak) ve Adam Smith’in (Edım Simit) yaptiğı liberalizmde temel insan hakları, hukukun üstünlü – ğü, serbest piyasa ekonomisi gibi değerler savunuldu. Amerikan ve Fransız Devrimleri, temel hak ve özgürlükleri anayasal güvence altına alarak liberalizmin temelini teşkil eden hürriyet düzenini inşa etmeye çalıştı. 19. yüzyılın ortalarından itibaren sosyal liberalizm düşüncesi ön plana çıkti. Sivil haklarını, siyasi hakları ve bireylerin eşitliğini savunan bu yaklaşım devlete sınırlı alanlarda sorumluluk verdi.

ETKİLERİ

Amerika ve Avrupa’da ihtilallere sebep olan liberalizm; siyasi, ekonomik, kültürel birçok alanı şekillendirdi. Modern dünyadaki demokrasinin temel kavramları “hukukun üstünlüğü, güçler ayrımı, çok partili sistem, temsilî sistem, serbest seçimler, özgürlük, hukuk önünde eşitlik” liberalizm ile yayıldı. Bu anlayış serbest piyasa ekonomisini yaygınlaştırdı.

KAPİTALİZ

ÖZELLİKLERİ

16. yüzyılın sonlarına doğru sömürgecilik yoluyla elde edilen sermayenin Avrupa’ya aktarılmasıyla ortaya çıkti.
Sermayeye ve özel teşebbüse dayalı serbest piyasa ekonomisini esas alan kapitalizm; özgür iş gücü, sınırsız sermaye, kâr, tekelleşme ve maddecilik kavramlarını ön plana çıkarır. Özel mülkiyet ve rekabeti teşvik eder. Kapitalizmde devlet, gerekmedikçe ekonomiye müdahale etmez.

ETKİLERİ

Avrupa’da ortaya çıkan bu ideoloji özellikle I ve II. Dünya Savaşlarının çıkmasında etkili oldu, II. Dünya Savaşı sonrası bütün dünyaya yayıldı. Büyük sermaye sahibi uluslararası şirketler önem kazanarak dünya siyaseti ve ekonomisi üzerindeki etkilerini artırdı.

TARİHSEL DÜŞÜNME

Yukarıdaki ideolojilerin benzer ve farklı yönlerini açıklayınız.

  • Cevap:

Yukarıdaki ideolojilerin benzer ve farklı yönleri:

Benzer Yönler:

  • Faşizm ve Nazizm, totaliter ideolojiler olup tek parti yönetimini savunurlar ve bireyin devlet karşısında eritilmesini benimserler.
  • Sosyalizm ve Komünizm, kapitalizme karşı çıkarak işçi sınıfının haklarını savunur ve üretim araçlarının toplumun mülkiyetine geçirilmesini destekler.
  • Liberalizm ve Kapitalizm, bireysel özgürlükleri ve özel mülkiyeti savunur; ayrıca serbest piyasa ekonomisini temsil ederler.

Farklı Yönler:

  • Faşizm ve Nazizm, ırk üstünlüğü ve militarizmi savunurken, Sosyalizm ve Komünizm eşitliği ve sosyal adaleti savunur.
  • Liberalizm, bireyin özgürlüğünü ve haklarını esas alırken, Komünizm ve Sosyalizm bireyi toplumun bir parçası olarak görür ve bireysel hakları toplumun çıkarları için sınırlar.
  • Kapitalizm, sermaye ve kâr esasına dayalıdır; fakat Sosyalizm ve Komünizm sermaye birikimini ve kâr amacını reddeder.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!