“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 165
KANIT SORGULAMA 4
Kanıt’tan hareketle soruyu cevaplayınız.
KANIT
TARIMDA KARIŞIKLIK (…)
Küçük çiftçiler borçlarının arttığını, borçlarının arkasında iflas hayalinin belirdiğini görüyorlardı. Ağaçlarla ilgileniyorlar ama ürünü satamıyorlardı; buduyorlar, biçiyorlar, aşılıyorlar ama ürünlerini topla- yamıyorlar. Bilirkişiler görevlerini hakkıyla yapmış, ağaçlardan maksimum düzeyde verim almak için çalışmışlardı ama meyvalar tarlada çürüyordu.
(…)
İnsan ve doğanın emeği, bağların, ağaçların ürünü, kurları ayakta tutmak için zayi olmak zorundaydılar; bu bütün her şeyi aşan iğrenç bir şeydi. Portakal yükleri herhangi bir yere atılmıştı. İnsanlar uzaklardan bunları almak için geliyordu ama bu olamazdı. Eğer arabalarını alıp bedavaya toplayabiliyorlarsa niye portakalın bir düzinesini 20 sente satın alacaklardı? Su fışkırtıcıları ile donatılmış insanlar portakal yığınları üzerine petrol serpiyorlardı. İnsanlar bunu yapmaktan öfke duyuyorlardı. Kızgınlıkları bunları toplamak için gelen insanlara yönelmişti. Bir milyon aç insanın meyvaya ihtiyacı vardı ve yaldızlı dağlar petrolle sulanıyordu.
(…)
Kahveler yakılıyor, ısınmak için mısır yakılıyor; mısır güzel ateş yapıyor. Elmalar nehirlere dökülüyor ve zavallıların bunları toplamasının engellenmesi için nehir boylarına muhafızlar konuluyor. Domuzlar kesilerek öldürülüyor ve gömülüyor, çürümeleri toprağa sızıyor. Burada sağduyuyu aşan korkunç bir cinayet var.
(…) İnsanların ruhundaki gazap üzümleri şişiyor ve gelecek bağ bozumunu bildirerek olgunlaşıyor.
SORU
1929 Ekonomik Bunalımı’nın sosyal ve ekonomik hayata etkileri hakkında neler söylenebilir?
- Cevap:
1929 Ekonomik Bunalımı’nın sosyal ve ekonomik hayata etkileri şunlardır:
- Üretim Fazlası: Tarımsal ürünlerin satılamaması ve tarlada çürümesi.
- Finansal Sıkıntı: Küçük çiftçilerin artan borçları ve iflas korkusu.
- Kaynak İsrafı: Gıda ürünlerinin israf edilmesi ve değerlendirilememesi.
- Sosyal Tepki: Halkın yaşanan ekonomik israfa ve adaletsizliğe karşı öfkesi.
- Yoksulluk ve Açlık: Toplumda genişleyen yoksulluk ve açlık problemleri.
- Ekonomik Kayıplar: Tarımsal ve ekonomik kaynakların verimsiz kullanımı.
ARAŞTIRALIM
1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın sonuçlarını araştırarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Ekonomik bunalımların bireylerin yaşantılarında meydana getirdiği değişimler neler olabilir?
- Cevap: Ekonomik bunalımlar bireylerin yaşantılarında işsizliğin artmasına ve dolayısıyla gelir kaybına neden olur, bu durum yaşam standartlarının düşmesine ve bireylerin psikolojik stres yaşamasına sebep olur.
2. Dünya Ekonomik Bunalımı’nın göç ve şehirleşmeye etkileri neler olmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Dünya Ekonomik Bunalımı, kırsal alanlardan şehirlere göçü tetiklemiş ve şehirleşmenin hızlanmasına neden olmuştur; bu durum, şehirlerin yoğunlaşmasını ve göçmenlerin sayısında artışı beraberinde getirmiştir.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap