Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında (Harita 4.1) 9 Şubat 1934’te Atina’da Balkan Antantı imzalandı. Antanti imzalayan devletler, sınırlarını birbirlerine karşı güvence altına aldı. Birbirlerine danışmadan herhangi bir Balkan devleti ile bir siyasi harekette bulunmamayı veya bir antlaşma yapmamayı kabul ettiler. “Büyük Bulgaristan” hayaliyle yayılmacı bir politika izleyen Bulgaristan ve İtalya’nın baskısı altında bulunan Arnavutluk, Balkan Antantı’na katılmadılar. 1936’dan itibaren Avrupa’da krizlerin şiddetlenmesi ve Berlin-Roma Mihveri’nin ağır basmaya başlaması Balkan Antantı’nı zayıflatmıştır.

4.2.7. Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi (20 Temmuz 1936)

Karadeniz ile Akdeniz’i bağlayan İstanbul ve Çanakkale Boğazları jeopolitik ve jeostratejik açıdan dünyanın önemli su yollarındandır. Boğazların denetimi ve korunması Lozan Barış Antlaşması ile uluslararası bir komisyona ve garantör devletlere bırakılmıştı. Garantör devletler öngörülen tehlikelere karşı Milletler Cemiyeti tarafından belirlenen önlemleri almak ve Boğazları her türlü saldırıdan korumakla yükümlüydü.

Almanya’nın Versay Antlaşması’na aykırı olarak Ren bölgesine asker çıkarması ve İtalya’nın saldırgan tutumu dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirdi. Garantör devletlerden Japonya, Milletler Cemiyetinin amacına aykırı olmasına rağmen Mançurya’yı işgal etti. İtalya da 1935’te Habeşistan’a saldırdı. Bu ortamda Türkiye’nin, Boğazların silahsızlandırılması ve güvenliğinin garantör devletlere bırakılmasına dair endişeleri arttı. Bunun üzerine Türkiye, Milletler Cemiyetine başvurdu ve Boğazlar konusunun yeniden görüşülmesini istedi. Türkiye’nin teklifi İtalya ile Japonya dışında SSCB, Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya, Romanya, Fransa ve İngiltere tarafından olumlu karşılandı. Konferans, konuyu görüşmek üzere 22 Haziran 1936’da İsviçre’nin Montreux kentinde toplandı (Görsel 4.9). İngiltere, Boğazlardan geçişin yine uluslara

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!