Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

KANIT SORGULAMA 8

Kanıt’tan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

Tarihsel Dönemeç

Mustafa Kemal, tarihsel bir dönemeçte dünyaya gelmişti. O dönemeci iki büyük olgu belirliyordu: Fransız Büyük Devriminin temel ilkeleri olan insan hakları, özgürlük, bağımsızlık ve ulusallık gibi kavramların Avrupa’dan sonra Asya’da da yayılıp etkilerinin artması ve yüzyılların gerisinden gelen Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanıp çöküşünün hızlanması.

Mustafa Kemal, yönetimin tüm yasaklarına rağmen öğrencilik yıllarında Fransız Devrimi hakkında ilk bilgileri edinmiş, sonraları ilgi alanının genişliği, okuma zevki ve öğrendiği yabancı dil sayesinde dünyada olup bitenleri, dönemin başlıca düşün akımlarını ana çizgileriyle de olsa izleme olanağına kavuşmuştu. Öte yandan değişik kentlerde tamamladığı öğreniminden sonra genç bir subay olarak başka başka bölgelerde ve koşullarda aldığı görevler nedeniyle görünüşte kocaman olan İmparatorluğun nasıl çöktüğünü gözleriyle görmüştü.

Çağın etkisinin İmparatorluk içerisinde en belirgin olduğu Rumeli’de geçen öğrencilik yıllarından sonra, 1910’da askeri manevralara katilmak için gittiği Fransa’daki günler ve özellikle bağımsızlığına yeni kavuşan Bulgaristan’ın başkentindeki ataşemiliterlik yılları, M. Kemal’in Bati’yı, Avrupa’yı oldukça yakından tanımasını sağlamıştı. Trablusgarb’ta bu uygar görünüşün sömürgeci öbür yüzüyle karşı karşıya gelmiş, vatan savunmasının ilk uygulamalarını orada yapmıştı. Şam’da geçen günlerle Balkan bozgunu ise İmparatorluğu kurtarmanın artik mümkün olamayacağını göstermişti.

Bu tarihsel dönemeç, Mustafa Kemal’i çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu’nun yerine, ulusal değerlere ve çağdaş ilkelere dayanan yeni bir Türkiye’nin kurulmasını düşünmeye sürüklemiş ve O’nun düşüncelerinin mayasını oluşturmuştur.

SORU

Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce dünyasını şekillendiren olay ve durumları yazınız.

  • Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce dünyasını şekillendiren olay ve durumlar:

  • Fransız Devrimi ve ilkeleri.
  • Fransa’daki öğrenim ve Batı uygarlığına temas.
  • Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü gözlemlemesi.
  • Trablusgarb ve Balkan bozgunu deneyimleri.

Bu olaylar ve deneyimler, Atatürk’ün ulusal değerlere ve çağdaş ilkelere dayalı yeni bir Türkiye vizyonunu oluşturdu.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!