“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133
KANIT SORGULAMA 7
1. soruyu 1. Kanıt’a, 2. soruyu 2. Kanıt’a göre cevaplayınız.
(…) Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı, temel tüketim maddelerinin yurt içinde üretilmesini öngören ithal ikameci bir anlayışla hazırlanır. Planda özellikle üç beyazlar (un, şeker ve pamuk) ve üç siyahlar (petrol, kömür ve demir) üretimine ağırlık verilmesi hedeflenir. Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nda öngörülen yatırımların finansmanı için İş Bankası ve Sümerbank görevlendirilir. (…) Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nın uygulamasını sağlamak amacında olan Sümerbank’ın genel direktörü Nurullah Esat Sümer, 1936 yılında sanayileşmek için planlamanın önemini şu şekilde vurgular: “Türkiye’nin fiilî ve vazıh bir hedef olarak endüstrileşme hareketi, devletin yüksek otoritesinin millet ekonomisine müdahalesi ile başlar. Bu müdahalenin mevzuu, Türkiye’de ana sanayiyi devlet eliyle kurmak ve Türkiye’yi hava gibi, su gibi ve güneş gibi artık ihmal edilemez birer ihtiyaç hâlini almış olan ana sanayi branşlarında muhtar bir hâle getirmekten ibarettir. Türkiye’de ziraat kısır, ormanlar harap, madenler metruk (terk edilmiş), tezgâhlar kırık ve memleket tenha idi. Bu manzara yüzündendir ki emperyalist politikaya dayanan ekonomi nizamı, bu memlekete bir sömürge gözü ile bakar oldu ve burada bir nevi politik boyunduruk tesisine kalkıştı. Cumhuriyet bunu bir hamlede yıktı. Türkiye’de organik ve planlı bir ekonominin yaratılmasını da bizzat devlet eline aldı.”
Söylenenlere ehemmiyet vermeyerek 1925 yılının başlangıcında Ankara’ya beş kilometre mesafede, ortasından Ankara-Eskişehir tren yolu geçen bir bozkır olan çıplak, ağaçsız, içerisinde bataklık ve sazlık bulunan 20.000 dönümlük arazi Gazi hazretleri tarafından satın alındı. Satın alınan yerin Ankara’nın merkezine yakın olması ve sahasının geniş bulunması sebebiyle örnek çiftliğin burada kurulmasına karar verdi.
SORULAR
1. Devletin ekonomiye müdahalesini I. Beş Yıllık Sanayi Planı bağlamında açıklayınız.
- Cevap: Devletin ekonomiye müdahalesi I. Beş Yıllık Sanayi Planı ile Türkiye’de sanayileşmeyi teşvik etmek amacıyla başladı. Bu plan, devletin sanayi sektörüne yatırım yaparak ve teşvikler sunarak ekonomiyi yönlendirmesini sağladı.
2. Atatürk Orman Çiftliği örneğinden hareketle Atatürk’ün ekonomiye bakışını açıklayınız.
- Cevap: Atatürk, ekonomiye ulusal bağımsızlık ve kalkınma açısından büyük önem veriyordu. Atatürk Orman Çiftliği gibi projelerle tarım ve sanayiye destek verdi ve Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını güçlendirmeye çalıştı.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap