Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 132

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 132

3.6.3. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı ve Türkiye’ye Etkileri

I. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan siyasi sorunların aşılamaması ve büyük ülkelerin hatalı iktisat politikaları 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’na sebep oldu. Bu durum karşısında Avrupalı devletler ekonomide korumacılık eğilimi gösterdi. 1930’lu yıllarda dünya ekonomisi parçalanma, dünya ticareti ve uluslararası sermaye hareketleri gerileme sürecine girdi.

1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, Türkiye gibi tarım ağırlıklı üretim yapan ülkeler üzerinde çok ciddi sarsıntıya yol açtı. İhraç edilen buğday fiyatlarında yüzde %60; tütün, kuru üzüm, findık, pamuk gibi ürünlerin fiyatlarında ise %50 düşüş meydana geldi. Türk dış ticaretinde kliring (kıliring) türü düzenlemelere, ithalat kısıtlamalarına gidildi. Bunların sonucunda ekonomide içe kapanma eğilimleri arttı.

1929 sonrası Türk ekonomisinde yaşanan zorluklar, devlet öncülüğünde sanayileşme stratejisini ve tasarruf tedbirlerini biçimlendirdi. 1930’dan itibaren iktisat politikası olarak benimsenen devletçilik ilkesi ile devlet, ekonomide yatırımcı ve üretimci kimliğiyle öne çıktı. 1934’te I. Beş Yıllık Sanayi Planı yürürlüğe girdi (Görsel 3.21). Devlet; Sümerbank, Etibank gibi kuruluşlarla demir-çelik, tekstil, şeker, cam, çimento, madencilik gibi sektörlerde yatırımlarını artırmaya başladı. 1936’da II. Beş Yıllık Sanayi Planı’nın hazırlıklarına girişildiyse de II. Dünya Savaşı bu plana engel oldu.

Cumhuriyet yönetimi halkta tasarruf fikrini uyandırmak ve özellikle yerli malların kullanılmasını sağlamak için bir dizi sosyal ve idari tedbire başvurdu. Bu amaç doğrultusunda 14 Aralık 1929’da faaliyetlerin belirli bir merkezden yürütülmesi için yarı resmî bir kuruluş niteliğindeki Millî İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin kuruluş amacı “Halkı israfla mücadeleye, hesaplı, tutumlu yaşamaya ve tasarrufa alıştırmak; yerli malların sürümünü artırmak suretiyle milletin iyi yaşamasını temin etmek.” şeklinde açıklandı (Görsel 3.22). 1929’dan beri 12-19 Aralık arasındaki hafta, tüm ülkede Tasarruf ve Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Yerli Malı Tasarruf Haftası

(…) Batılı ülkelerde ve ABD’de 31 Ekim 1924’te ilân edilen Dünya Tasarruf günü her yıl 31 Ekim gününde düzenli bir şekilde kutlanmaktadır. Ülkemizde de uygulanan iktisât politikası doğrultusunda 1929 yılından itibaren 12-18 Aralık’ta kutlanmaya başlanmış, kutlama etkinlikleri uzun yıllar millî bir bayram havasında geçmiştir. (…) 1934’te Millî Ekonomi ve Yerli Mallar Haftası, 1936’da Ulusal Ekonomi ve Arttırma Haftası, 1946’da Yerli Malı Haftası ve 1983 yılında da Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir. (…)

TARİHSEL DÜŞÜNME

Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılaplar onun ilkelerinden hangileriyle ilişkilendirilebilir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap:

Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılaplar, onun ilkeleri olan Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Laiklik, İnkılapçılık ve Halkçılık ilkesiyle ilişkilendirilebilir.

  • Cumhuriyetçilik ilkesi: Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçişle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş ve monarşik yönetimden vazgeçmiştir.
  • Milliyetçilik ilkesi: Atatürk, ulusal bağımsızlığı ve Türk milletinin birliğini savunarak, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş ve ulusal kimliği güçlendirmiştir.
  • Laiklik ilkesi: Atatürk, din ile devlet işlerini ayırarak, laik bir devlet yapısı oluşturmuş ve dinin devlet işlerine karışmasını engellemiştir.
  • İnkılapçılık ilkesi: Atatürk, toplumsal ve kültürel değişimleri teşvik etmek için pek çok reform gerçekleştirmiştir, örneğin yeni Türk alfabesini kabul etmiş ve kadın haklarını güçlendirmiştir.
  • Halkçılık ilkesi: Atatürk, halkın refahını artırmak için eğitim, sağlık, ulaşım gibi alanlarda önemli iyileştirmeler yapmıştır, bu da halkın yaşam kalitesini yükseltmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!