Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla monarşi yönetiminden cumhuriyete, teokratik yapıdan laik anlayışa geçildi. Bu düzenlemelerle millî değerler üzerine kurulan Türk devletinin yönetim sistemini oturtmak, ihtiyaçlarını karşılamak, dünyayla irtibatını güçlendirmek ve hukuk birliğini sağlamak amaçlanıyordu. Cumhuriyet, ülke içinde hukuk birliğini ve evrensel hukuk sistemine geçişi sağladığından azınlıklar için talep edilen imtiyazların dayanağını da ortadan kaldırdı. Mustafa Kemal, “Adliye politikamızda takip edilecek gaye, evvela halkı yormaksızın süratle, isabetle, emniyetle adaleti dağıtmaktır. İkinci olarak toplumumuzun bütün dünya ile teması doğal ve zorunludur, bunun için adaletimizin seviyesini bütün medeni toplumların derecesinde bulundurmak mecburiyetindeyiz. Bu hususları sağlamak için mevcut kanun ve usullerimizi bu bakış açılarına göre yenilemekteyiz ve yenileyeceğiz.” diyordu.

Çağdaş ve demokratik bir hukuk düzenine geçmek için ilk girişim 5 Kasım 1925’te yeni hukuk sistemini uygulayacak insanları yetiştirecek Ankara Hukuk Mektebini açmak oldu (Görsel 3.6). 1926-1930 yılları arasında çıkarılan diğer kanunlarla hukuk sistemi şekillendirildi.

TARİHSEL DÜŞÜNME

“Adalet mülkün temelidir.” sözü bağlamında yürütme ve yargı arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: “Adalet mülkün temelidir” ilkesi, yürütme ve yargı arasındaki ilişkinin temelini oluşturur. Yürütme organı, yargı organının kararlarını uygulamakla sorumludur ve bu şekilde adaletin sağlanmasına katkıda bulunur. Yargı organı ise yasaları yorumlar ve uygular, böylece toplumda adaletin tesis edilmesini sağlar. Bu nedenle, yürütme ve yargı organları arasındaki işbirliği adaletin güvencesidir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!