Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106

Mazlum milletlere kurtuluş mücadelelerinde ışık tutan Mustafa Kemal Atatürk, sınıf ve ırk ayrımını reddeder. Millî değerleri güçlendiren en önemli ideal olarak milliyetçilik ilkesini benimser ve Türk milliyetçiliğini “(…) ilerleme ve gelişme yolunda ve milletlerarası temas ve münasebetlerde, bütün çağdaş milletlere paralel ve onlarla dengeli bir şekilde Türk toplumunun özel karakterlerini ve başlı başına bağımsız kimliğini saklı tutmaktır.” şeklinde tanımlar. Onun milliyetçilik anlayışı çağdaşlaşmayı öne çıkaran aktif bir yapıya sahiptir. Bağımsızlığı ve halkın egemenliğini esas alır.

3.1.3. Halkçılık
Halk, toplum olarak aynı toprak üzerinde yaşayan, kültürel bağlarla politik kurumlarla birleşmiş insan bütünüdür. Halkçılık ise bireyler arasında hiçbir fark gözetmeksizin halkı tek ve eşit kabul etmek; sosyal devlet anlayışıyla halkı gözetmek, halktan yana siyaset yapmaktır. Halkçılık, milliyetçilik ilkesinin doğal bir sonucudur. Millî Mücadele yıllarında bürokrat, eşraf, köylü, çiftçi vb. kesimler arasında oluşan ittifak, halkçılık ilkesinin doğuşuna zemin hazırlamış; anlaşılmasını ve uygulanmasını kolaylaştırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Türk halkını “ırken, dinen, kültür bakımından birbirine karşı saygılı ve özverili; geleceği ve çıkarları ortak bir toplumsal heyet” şeklinde nitelendirmiştir. Ayrıca söylemlerinde “imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitle” olarak tanımladığı halkın kendi kendini yönetmesi, aydınların halka inmesi ve halkla bütünleşmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Halkçılık, Millî Mücadele’nin ilk günlerinden itibaren milliyetçilik, millî egemenlik ve tam bağımsızlık ilkeleriyle bir arada ele alınan ve en çok vurgulanan kavramlardan biridir. Halk Fırkası’nın 1931’deki programında halkçılık ilkesinin esasları şöyle sıralanmıştır: “İrade ve hâkimiyetin kaynağı millettir. Kanunlar önünde mutlak bir eşitlik kabul eden; hiçbir ferde, hiçbir aileye, hiçbir sınıfa, hiçbir cemaate imtiyaz tanımayan yurttaşları halktan ve halkçı kabul ederiz.” Halkın yönetimde pay sahibi olması, sınıf mücadelesinin olmaması ve eşitlik halkçılık ilkesinin üç önemli unsurudur.

3.1.4. Laiklik
Laiklik, din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her bir vatandaşın din ve vicdan hürriyetine sahip olması demektir. Atatürk’e göre laiklik, yalnız din ve devlet işlerinin ayrılığı değil bütün yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğüne sahip olmasıdır. Laik dünya görüşünü Türk milletine kazandıran Atatürk, başta anayasa olmak üzere çeşitli yasalarla laikliğin hukuki yanını tamamlamış; “Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor; kasta ve fiile dayanan taassupkâr hareketlerden sakınıyoruz.” sözleriyle din ve laiklik hakkındaki düşüncelerini dile getirmiştir.
Falih Rıfkı Atay’ın “Dumlupınar Zaferi, vatan bütünlüğünü kurtarmıştır. Millet bütünlüğünü kurtaran da eğitim birliği ve laikliktir.” şeklinde dile getirdiği gibi laiklik, milletin bütünlüğünü pekiştiren bir kavramdır.

Laiklik, millî hâkimiyet fikriyle yakından ilişkili ve onu destekleyici özelliktedir. Sosyal hayat, eğitim sistemi ve hukuk kuralları laiklik anlayışıyla yeniden düzenlenirken akıl ve bilim esas alınmış; çağdaşlık hedeflenmiştir. Laiklik, ihtiyaç ve şartlara göre devlet, hukuk ve eğitim sistemlerine kademe kademe yerleştirilmiştir. İnkılapların temelini teşkil ederek Türk milletinin maddi, manevi ve fikrî tercihlerini çağdaşlık istikametine yöneltmiştir. Cumhuriyet idaresinde devlet ve hukukun laikleşmesi, yeni kurulan modern devletin esas prensibini ve inkılabın esas hedefini teşkil etmiştir.

Vatandaşlara daha iyi hizmet sunabilmek için elindeki tüm imkânları kullanarak politikalar üreten, sosyal adaleti ve düzeni sağlamayı amaçlayan devlet modeli.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!