Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208

1. Daha alt halklar derken kimler kastedilmiştir?

  • Cevap: İngilizlere göre sömürülen geri kalan halkladır.

2. İngilizler, sömürgeci rakipleri olan Fransızları ve İspanyolları nasıl geçmiş olabilir?

  • Cevap: İngilizler daha alt ırkı kendi çıkarlarına göre eğitip donatmıştır bilinçlendirmiştir ki daha iyi verim almak için.

3. İngilizlerin, egemenliği altındaki toplulukları sömürmek için kullandıkları bahaneler nelerdir?

  • Cevap: Onların alt halklar oldukları, cahil oldukları, kendilerinin ise bilimin ve tekniğin ete kemiğe bürünmüş hali olduklarını öne sürmüşlerdir.

4. Emperyalist ne demektir?

  • Cevap: Emperyalizm veya yayılmacılık, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından “yararlanma” hakkına sahiptir. Diktatörlük gücü, merkezî hükümet, keyfî yönetim metotları anlamına gelmektedir.

5. İngiltere’nin sömürgeler bakanlığı kurmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü bu ülkelerdeki zenginliği ele geçirmek o halkları köle gibi çalıştırarak o ülkeler üzerinden gelirler elde etmek istemektedirler.

1. Sanayi Devrimi’nin üretime olan etkileri nelerdir?

  • Cevap: Devrim, üretim yapısında ve ülke ekonomisinde büyük ve köklü bir değişim yaratmıştır. İlk olarak İngiltere’de başlayan devrim daha sonra Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yayılmıştır. İlk olarak demir – çelik sektöründe ve tekstil sektöründe başlayan devrim sırayla tüm sektörlere yayılmıştır. Buhar gücü ile işleyen makineler ve araçlar ( gemi, tren ), Sanayi Devrimi’nin başlangıç sebepleri arasında yer alırken daha sonra bu araçların ve makinelerin yerini elektrikli ve benzinli olanları almıştır.

2. “Sermaye akışkanlığı” hangi anlamlara gelmektedir?

  • Cevap: Sermaye veya kapital veya anamal; ekonomi biliminde mal üretmek için kullanılan makine, fabrika gibi fiziksel araçlardır. Ekonomi bilimindeki sermaye kavramı ile finans bilimindeki sermaye farklıdır. Finansta sermaye kavramı, fiziksel sermaye üzerindeki mülkiyet hakkını ifade eder. İşte bu anlattığımız birikim ve sahiplerinin başka yerlere kaçabilme durumuna akışkanlık denir.

3. Komprador ne demektir?

  • Cevap: İngilizceden çevrilmiştir. Bir comprador veya compradore “yatırım, ticaret veya ekonomik veya politik sömürü yapan yabancı kuruluşlar için bir ajan olarak hareket eden bir kişidir.

4. Balta Limanı Antlaşmasının Osmanlı ekonomisine etkileri nelerdir?

  • Cevap: Bu antlaşmaya göre;

➜ Tekel sistemi kaldırılmıştır.
➜ Osmanlı vatandaşlarının yanı sıra, İngiliz vatandaşları da iç ticarete katılabileceklerdir.
➜ İngiliz vatandaşları, Osmanlı ürünlerini ihraç etme hakkı kazanmıştır.
➜ Yabancı mallar boğazlardan serbestçe geçebilecektir.
➜ Antlaşma sürekli hale gelecek ve tüm Avrupa devletleri bundan faydalanabilecektir.

5. Millî ekonominin korunmasıyla ilgili alınması gereken tedbirleri belirttiğiniz bir mektup yazarak Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığına gönderiniz.

  • Cevap: Sayın Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Para politikası adımlarının yanı sıra dengelenmeye yönelik bir ekonomi programının uygulamaya konulmasıyla enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alındığı ifade edilen mektupta, enflasyonun bulunduğu seviyeler ve küresel belirsizliklerin fiyat istikrarına dair riskleri canlı tutmakta ve temkinli bir politika yaklaşımı gerektirmektedir. Saygılarımla…

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap