Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

1. Sanayi Devrimi sonrasında, üretimde ne gibi değişiklikler olmuştur?

  • Cevap: Avrupa’da üretim artmış ve insanların refah seviyesi yükselmiştir. Sağlık, temizlik ve konfor anlayışında önemli gelişmeler görülmüştür. Ticaretin gelişmesi, ham madde ve mamul maddelerin ucuza taşınma gereğinin ortaya çıkması demir yollarının yapılmasına, sermaye ve eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Küçük atölyeler kapanmış, bunların yerlerine ucuz ve kaliteli mallar üreten fabrikalar kurulmuştur. Tarımdaki teknolojik gelişmeler de üretimi artırmıştır.

2. Osmanlı Devleti ne zaman ve niçin dış borç almıştır?

  • Cevap: Osmanlı devleti ilk dış borcu hangi savaş sırasında almıştır. 1854 Kırım Savaşı sırasında ilk defa dışarıdan borç para almıştır…İlk dış borç İngiltere’den alınmıştır…

3. Sanayi Devrimi’yle beraber ulaşım alanında meydana gelen değişimler nelerdir?

  • Cevap: Buharlı makinelerin gelişmesi görülür. Bu da demir yollarının dev vagonların inşa edilmesini trenle daha hızlı ve daha rahat ulaşım yapılmasını sağladı.

4. Esham-ı Cedide nedir?

  • Cevap: Esham usulü, Osmanlı Devleti zamanında görülen bir iç borçlanma çeşididir. Devletin ekonomik yapısında meydana gelen bozulmalar nedeniyle oluşan para ihtiyacını gidermek için III. Mustafa zamanında uygulanmaya başlamıştır. Esham kelimesi, pay ve hisse gibi anlamlara gelmektedir. Osmanlı dönemindeki pay ve gelir ortaklığı senetlerini ifade etmekteydi

5. Osmanlı Devleti, dış ticarette bağımsızlığını hangi olayla kaybetmiştir?

  • Cevap: 1881 yılında İstanbul’da kurulan ve toplam yedi üyesi bulunan Düyun’u Umumiye’nin en büyük özelliği yabancılardan oluşmasıdır. Düyun-u Umumiye, Muharrem Kararnamesi adıyla bilinen anlaşmayla devlet gelirlerinin bir kısmının Avrupalılara geçmesiyle meydana geldi. İdarenin vergi ve resimleri toplama hakkıyla beraber sahip olduğu gelir kaynaklarını işletme hakkı vardı.

6. Millî İktisat Politikasının uygulanma amaçları nelerdir?

  • Cevap: Yerli ve milli bir ekonomi inşa etmek, Büyümeyi hızlandırmak, Enflasyonla mücadele etmek, İşsizlikle mücadele etmek Bütçe açığını düşürmek gibi amaçları vardır.

1. Osmanlı hükümetinin tütün ekiminin yarı hissesini, 1884 yılında Fransız Reji şirketine vermesinin ekonomik nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Rejinin kurulmasıyla birlikte tütün tarımında büyük sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların nedeni Rejinin kendi şirket çıkarı doğrultusunda tütün tarımını yönetmesiydi. Reji tütün tarımını kontrol etmek amacıyla tütün tarımına sınırlamalar getirmesi ve düşük fiyat politikası uygulaması sonucu çiftçiler, üretimlerini Reji ’ye satmaktan ziyade kaçak yollarla satmayı tercih etmiştir. Bu da ülkede tütün kaçakçılığın yaygınlaşmasına neden olmuş ve Rejinin kaçakçılıkla mücadele etmek için kurduğu kolculuk teşkilatı nedeniyle ülkede daha büyük sorunlar yaşanmıştır.

2. Fransız Reji şirketinin fabrikalarını İstanbul, İzmir, Samsun ve Adana’da kurmasının gerekçeleri nelerdir?

  • Cevap: Tütün sektöründe özelleştirmenin bir yörenin ekonomisi, kent yaşamı, o yörede yaşayan üretici köylüler, fabrika çalışanları üzerine etkileri düşünülerek seçilir yapılır. Fransızlar da bu etkileri düşünmüşlerdir.

3. Kolcu ne demektir?

  • Cevap: Bir şeyi korumak için bekleyen ya da kol gezen görevli.

4. Türküde geçen “ciğerime ateş saldı” ifadesi hangi anlamlara gelmektedir?

  • Cevap: Vurulduğu için çektiği kurşun yarası acısı anlatılmaktadır.

5. Türkülerin ortaya çıkmasında sosyo-kültürel faktörlerin etkileri nelerdir?

  • Cevap: İnsana ait tüm duyguları içeren türküler, aynı zamanda toplumların kültürel ve sosyo-ekonomik yaşamını yansıtan değerlerdir. Bu yüzden de sosyo kültürel faktörler türküleri besler ortaya çıkarır diyebiliriz.

6. Çökertme türküsü gibi hikayesi olan türkülere örnekler veriniz?

  • Cevap: Kırmızı Gül Demet Demet, Arda Boylarında Kırmızı Erik, Kara Tren Gecikir.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 207 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap