Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 94

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 94

Rusya: Fransız İhtilali’nden etkilenen diğer bir ülke Rusya oldu. Monarşik yapısını korumak amacıyla 1815 Viyana Kongresi’ne katıldı. Kongre sonrasında Avrupa’nın sınırları yeniden çizilince Rusya da Polonya’ya (Lehistan) hâkim oldu. Ancak milliyetçilik akımının etkisiyle Lehler, 1830’da Rusya’ya karşı isyan ettiler. Ayaklanma, Rusya tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı. Bundan sonra Rusya, milliyetçi isyanlara karşı tedbirlerini ve Rum isyanlarına destek verdi.

Fransız İhtilali’nin yaymış olduğu eşitlik ve adalet gibi diğer akımlar zamanla Rusya’da sosyalizm akımının doğmasına neden oldu. Nitekim bu akım Dünya Savaşı esnasında Rusya’da Bolşevik İhtilali’nin çıkmasına neden oldu. Bolşevik İhtilali neticesinde Çarlık Rusya’sı yıkıldı. Bir süre sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kuruldu.

Osmanlı Devleti: Fransız İhtilali ile ortaya çıkan “milletlerin kendi kaderini kendisinin belirlemesi” prensibi (ulus-devlet anlayışı), Osmanlı Devleti’ni olumsuz yönde etkiledi. Öyle ki Osmanlı topraklarında yaşayan Sırp, Bulgar, Rum, Arnavut ve Karadağlılar milliyetçilik akımından etkilenerek isyan çıkardılar. Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısını çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen ilk ülke Fransa oldu. Balkanları ele geçirmek, Mısır’a ulaşmak ve Doğu Akdeniz’de Fransız hâkimiyetini sağlamak isteyen Napolyon, bu doğrultuda Osmanlı Devleti’ndeki Hristiyan topluluklar arasına milliyetçilik fikrini yaymaya çalıştı, Rumlara silah ve cephane göndererek Rumları Osmanlı Devleti’ne karşı isyana teşvik etti. Mısır’a giren Napolyon, Osmanlı Devleti aleyhine halkı kışkırttı. Ancak Osmanlı Devleti, Napolyon’un 1799’da Akka’yı kuşattığı sırada bir bildiri yayımlayarak ülke sınırları içerisinde herkesin eşit olduğu, kimsenin başkaları üzerinde bir üstünlüğünün bulunmadığını beyan ederek milliyetçilik akımının olumsuz etkilerine karşı tedbir almaya çalıştı.

Milliyetçilik akımını kullanarak Osmanlı Devleti’ni parçalamak isteyen diğer bir ülke ise Rusya’ydı. Rusya, Balkanlarda Panslavizm propagandası yaparak birçok ulusun Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklanmasına yol açtı. Rusya’nın kışkırtmaları ile Osmanlı Devleti’ne karşı ilk isyan eden millet Sırplar oldu (1804). Rumlar da 1821 ’de isyan etti. Avrupalı devletlerin de desteği ile isyan kısa sürede uluslararası bir boyut kazandı. Ancak Osmanlı Devleti, Mısır Valisi’nin de desteği ile isyanı bastırdı. Bu durum karşısında Osmanlı ve Mısır donanmaları; İngiliz, Fransız ve Rus ittifakı tarafından Navarin’de yakıldı (1827) (Görsel 3.4). Neticede 1829 Edirne Antlaşması ile Yunanlar bağımsız oldu. Sonrasında ise 1878’de Berlin Antlaşması ile Sırbistan, Karadağ, Romanya bağımsızlık elde ettiler. 1908’de Bulgaristan, 1912’de Arnavutluk Osmanlı Devleti’nden ayrılan Balkan ulusları oldu.

Değerlendiriniz

Avusturya-Macaristan, Rusya ve Osmanlı Devleti’nin, milliyetçilik akımına bağlı isyanlardan etkilenmesine neden olan faktörler nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap: Milliyetçilik akımı, bu ülkelerin çok uluslu ve monarşik yapılarına meydan okuyarak iç isyanları ve ulusal özgürlük taleplerini teşvik etti. Ayrıca dış güçlerin bu isyanları kışkırtması ve desteklemesi, yerel milliyetçi hareketlerin güçlenmesine ve bu imparatorlukların siyasi ve toprak bütünlüklerinin zedelenmesine neden oldu.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 94 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!