Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 93

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 93

Fransız İhtilali’nden, çok uluslu yapıları nedeniyle en çok Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Rusya ve Osmanlı Devleti etkilendi.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu: Fransız İhtilali’nden en çok etkilenen ülkelerden biri mutlakiyetle yönetilen ve çok uluslu bir yapıya sahip olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu oldu, imparatorluk sınırları içerisinde Macar, Leh (PolonyalI), Çek, Hırvat ve Romen gibi birçok millet bulunmaktaydı. İhtilalin olumsuz etkilerini önlemek isteyen Avusturya-Macaristan, 1815 Viyana Kongresi’nin düzenlenmesine öncülük etti. Kongreye katılan İngiltere, Prusya ve Rusya ile birlikte Avrupa’daki mevcut durumu devam ettirmeye çalıştı. Avusturya Başbakanı Metternich (Meternik), Fransız İhtilali’nin etkilerinden korunmak amacıyla bir sistem geliştirdi. Metternich sistemine göre, Avrupa’nın neresinde bir ayaklanma çıkarsa birlikte hareket edilecek ve Fransız İhtilali’nin getirdiği milliyetçilik ayaklanmaları bastırılacaktı. Ancak buna rağmen Avusturya, sınırları içerisinde çıkan milliyetçi isyanlara engel olamadı.

Milliyetçilik akımının etkisiyle Avusturya’da ilk isyan 1848 yılında patlak verdi. Anayasada yer alan eşitsizliklere tepki gösteren halk, Viyana’da büyük bir ayaklanma çıkardı. Ayaklanmaları bastıramayan Metternich ülkeyi terk edince yeni kurulan hükümet halka birtakım haklar vermek zorunda kaldı. Avusturya’daki en büyük ayaklanma ise 1849 yılında Macarlar ve Lehler tarafından gerçekleştirildi (Görsel 3.3). Avusturya bu ayaklanmaları Rusya’nın da yardımı ile kanlı bir şekilde bastırdı. İsyandan kaçanlar Osmarılı Devleti’ne iltica etti. Bu mültecilerin Avusturya ve Rusya tarafından Osmanlı Devleti’nden geri istenmesi ve Osmanlı Devleti’nin bu talebi reddetmesi ile “mülteciler sorunu” ortaya çıktı. Gerek Avusturya gerekse Rusya, Osmanlı Devleti’nin mültecileri korumasını prostesto ederek Osmanlı Devleti’ne ültimatom verdiler. Ancak Osmanlı Devleti, tüm zorlayıcı kararlara rağmen mültecileri geri iade etmedi. Osmanlı Devleti’nin bu tutumu karşısında mültecilerin bir kısmı Müslümanlığı kabul ederek Osmanlı ordularında önemli görevler üstlendiler.

Sonraki dönemlerde milliyetçilik akımı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun dağılma sürecini hızlandırdı. I. Dünya Savaşı sonrasında ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tamamen parçalandı. Sınırları içerisinde birçok millî devlet kuruldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!