Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 60

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 60

2.1.4. Avrupa’da Bilimsel Gelişmeler

Orta Çağ’da, Katolik Kilisesi Dünya’nın evrenin merkezi olduğu düşüncesini benimsemiş, bu konu hakkında her türlü farklı düşünceyi reddetmişti. Ancak Coğrafi Keşifler, Rönesans ve Reform, insanları alternatif bir dünya tasavvuruna sevk etti. Bu doğrultuda çalışma yapan bilim insanları Katolik Kilisesi öğretilerinin güvenli olmadığım deney ve gözleme dayalı bilimsel faaliyetlere yönelmek gerektiğini savundular.

Yeni Çağ’da kilise öğretilerine karşı çıkan diğer bir akım ise “rasyonalizmi” oldu. Rasyonalizm, bilginin doğuştan gelen akıl ve onun bir görevi olan düşünme gücü ile meydana geldiğini benimseyen ve doğru bilginin kaynağım da duyularda değil, akılda gören öğretidir. Rasyonalizme göre aklımız doğuştan birtakım ilkeler ve yetilerle donatılmıştır. Evreni oluşturan tüm nesneler hakkında kesin bilgi edinmemiz için yalnızca bu ilkelere uygurı biçimde mantığımızı kullanmamız yeterlidir. Rasyonalizm aynı zamanda Avrupa’da bilimsel devrimin başlamasına öncülük etti. Bilimsel devrim ifadesi genel olarak XVI. yüzyılda başlayıp XVIII. yüzyılda tamamlanan bir dizi bilimsel ve felsefi gelişmenin özgünlüğünü ve çığır açıcı niteliğini vurgulamak için kullanıldı. Bilim Devrimi denince akla öncelikle bilim insanlarından biri Nicolaus Copernicus [(Nikola Kopernik) (1473-1543)] (Görsel 2.10) gelir. Copernicus, yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda Dünya’nın Güneş etrafında dönen bir gezegen olduğunu iddia etti. Ancak Katolik Kilisesi, Dünya’nın sabit durduğu düşüncesindeydi. Bu nedenle Copernicus bu fikrini açıklayamadı ve bu fikirlerine yer verdiği “Gök Kürelerin Hareketi” adlı eserini ölümünden kısa süre önce yayımlayabildi.

İtalyan asıllı gök bilimci Galileo [(Galile) (1564-1642)], kendi geliştirdiği teleskobu sayesinde gezegen ve yıldızların hareketlerini inceledi. Bu incelemeler sonucunda gezegenlerin Güneş’in çevresinde hareket ettiğini ve Dünya’nın yuvarlak olduğunu iddia etti. Ancak bu iddiası nedeniyle engizisyonda yargılandı. Mahkemede kilisenin baskıları sonucu bu iddiasından vazgeçmişse de ömrünün kalanım ev hapsiyle geçirdi.

Bilim Devrimi’nin öncülerinden biri de Isaac Newton’dur [Ayzek Nivtın (1642-1727)]. Newton, modern bilimin en önemli iki önemli unsuru olan deney ve gözlem aracılığıyla önemli başarılara imza attı. Nitekim fizik ve astronomi alanında yapmış olduğu çalışmalar sonucu Dünya ile nesneler arasında bir çekim olduğunu bularak Küfle Çekim Kanunu’nu ortaya koydu.
Bu tezinden hareketle uzay boşluğundaki gezegenlerin çekim kuvveti sonucunda Güneş’in çevresinde belirli bir yörüngede hareket ettiğini gösterdi. Newton, bu gözlemlerini kendi geliştirdiği yansıtmalı bir teleskopla yaptı (Görsel 2.11). Neticede Nevvton, kütle çekim kuvvetini bulmakla uzay araştırmalarının da önünü açtı. Başta astronomi olmak üzere
birçok bilim daimin gelişmesine ortam hazırladı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!