Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 54

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 54

Rönesans’la birlikte birçok fikir insanı, savundukları düşünceler ve eserler ile Avrupa düşünce dünyasının gelişimine önemli katkıda bulundular. Bu fikir insanlarından bazıları şunlardır:

Machiavelli [Makyavel (1469-1527)]

Siyaset biliminin kurucularından olan Machiavelli, tarih ve edebiyat alanında önemli çalışmalarda bulundu. Aynı zamanda Rönesans’ın önemli öncülerinden biridir. “Hükümdar (Prens)” adlı eserinde İtalya’da siyasi birliğin ancak güçlü bir hükümdarla sağlanabileceği fikrini savundu. Ona göre “Hükümdarın önünde onu sınırlayacak hiçbir engel olmamalıdır.”. Yine aynı eserinde bir kişinin hiçbir etik, ahlak veya hukuk kuralı olmadan tek başına nasıl iktidar hâline gelebileceğinden bahsetti. Dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini savundu. Hayatının sonuna kadar İtalya’nın birliği için mücadele etti.

Thomas Moore [Tamıs Mur (1478-1535)]

İngiliz devlet adamı, hukukçu ve Rönesans Dönemi hümanist yazarlarındandır. On altı yaşına kadar kilise eğitimi alan Thomas Moore, sonrasında Oxford Üniver- İWAA sitesinde hukuk eğitimi aldı. 1504 yılında İngiliz Avam Kamarası’na seçilerek aktif V siyasete başladı. 1518 yılında İngiliz tarih yazıcılığının ilk başyapıtı olarak kabul E edilen “History of King Richard III” [Histori of King Riçırd III (Kral III. Richard’ın Ta- I rihi)] adlı kitabını yayımladı. 1516 yılında ise meşhur “Utopia” (Ütopya) adlı eserini tamamladı. Bu eserinde Coğrafi Keşiflerin öncülerinden Amerigo Vespucci’nin seyahatindeki gözlemlerinden faydalandı. Onun ulaştığı kara parçasında; özel mülkün bulunmadığı, altına önem verilmeyen, her şeyin paylaşıldığı ve hükümdar kavramının bilinmediği sınıfsız bir dünya tasvir etti. Thomas Moore bu düşüncelerinin yanında zorunlu olmadıkça savaşlardan kaçınılması, kadın erkek eşitliği, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, eğitim sisteminin parasız ve zorunlu olması, sağlık hizmetlerinin devletçe yerine getirilmesi; hasta, yaşlı ve düşkünlerin devlet tarafından korunması gibi fikirleri savundu.

Jean Jacgues Rousseau [Jan Jak Russo (1712-1778)]

XVIII. yüzyıl Fransız düşünürü Rousseau, millî egemenlik düşüncesini ortaya atan ilk isimdir. Düşünceleriyle geniş halk kitleleri üzerinde etkili olmuş, Fransız İhtilali’nin çıkmasında başrol oynamıştır. Fikirleri, ihtilalden sonra kurulan yeni devletin kalkınmasında, toplumun sosyal yapısında ve eğitim sisteminde etkili olmuştur. Rousseau, kaleme aldığı “Toplumsal Sözleşme” adlı eseri ile toplumu derinden etkilemeyi başarmıştır. Bu eserinde özellikle yurttaşlık bilincini, ortak düşünceyi, halkı, devleti oluşturan bir toplum sözleşmesini ve bu sözleşmeye her ferdin dâhil olması gerektiğini vurgulamıştır. Rousseau’ya göre halk olmanın temel ilkelerinden biri de egemenliğin var olmasıdır. Rousseau, yasaların uygulanmadığı bir ülkede devletin varlığından söz edilemeyeceğini ve yasaların bir toplumda yaşayan bütün bireylere eşit şekilde uygulanması gerektiğini vurgulamıştır. Devletin iktidara değil, halka ait olduğunu savunmuş ve ulus-devlet anlayışını benimsemiştir. Yine Rousseau’ya göre yurttaş olmadan erdem, erdem olmadan hürriyet, hürriyet olmadan da devletin varlığından söz etmek mümkün değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!