Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 53

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 53

Orta Çağ’da Avrupalılar, Haçlı Seferleri sırasında İslam ülkelerinde gördükleri barut, pusula, kâğıt ve matbaayı Avrupa’ya götürerek daha da geliştirdiler. Bilimsel ve teknik alanlarda önemli çalışmalarda bulundular. Bu gelişmeler Katolik Kilisesi’nin öğretilerine karşı olan kesimleri alternatif bir dünya tasavvuruna sevk etti. Nitekim matbaa, 1450 yılında Alman Johannes Gutenberg (Yohan Gutenberg) tarafından geliştirildi. Avrupa’da elle yazılan kitaplar matbaada basılıp çoğaltıldı. Bu gelişmeler Avrupa’da fikrî ve manevi alanlarda değişimlere yol açtı. Bu değişimlere yol açan gelişmeler genel olarak şunlardır:

Rönesans

Rönesans; XV. yüzyıl sonlarında, önce İtalya’da başlayıp daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan ve edebiyat, resim, müzik, bilim alanlarında görülen yenilik ve gelişmelere denir. Kelime anlamı, yeniden doğuştur. Rönesans aynı zamanda din temelli baskıcı düşünceye ve Katolik Kilisesi’ne bir başkaldırı niteliğindedir.

Rönesans’ın ortaya çıkış nedenleri:

• İslam kültür ve medeniyetinden (özellikle İspanya’da kurulmuş olan Endülüs Emevilerine ait eserlerden) etkilenen Avrupalıların, Eski Yunan ve Roma medeniyetine ait eserleri incelemeleri.

• İstanbul’un fethi sonrası bazı bilim insanlarının İtalya’ya giderek bilimsel faaliyetleri burada devam ettirmeleri.

• Matbaanın kullanılmasıyla eski dönemlere ait sanat ve bilim eserlerinin çoğaltılması, okuryazar oranının artması.

• Coğrafi Keşifler sonucu zenginleşen burjuva sınıfının sanatçıları koruması ve desteklemesi.

Rönesans’ın sonuçları:

• Skolastik düşünce büyük ölçüde yıkıldı. Bilim alanında deney ve gözleme dayalı pozitif düşünce ön plana çıktı. İnsana değer veren hümanist düşünce yaygınlaştı.

• Avrupalılar bilim, resim (Görsel 2.2), mimari, edebiyat gibi alanlarda gelişti.

• Rönesans, din ve inançlar üzerinde etkili oldu. Katolik Kilisesi’ne olan güven temelden sarsıldı. Bu durum Reform hareketlerinin başlamasına neden oldu.

• Eğitim ve öğretime önem verildi. Bilimdeki gelişmeler, endüstrinin gelişmesine ortam hazırladı.

• Rönesans hareketleri Avrupa dışında yayılma alanı bulamadı. Özellikle Osmanlı Devleti XIV ve XV. yüzyıllarda Avrupa’daki Rönesans hareketlerinden etkilenmedi.

Değerlendiriniz

Roma Katolik Kilisesi’nin fikrî-manevi, siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda kurduğu baskıya karşı Rönesans’ın etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap:  Avrupa kilisenin baskısından kurtulup modernleşme çağına geçilmesinde büyük rol oynamıştır. Eğitimde çıta iyice yükselmeye başlamıştır. Skolastik görüş (kilisenin dar ve değiştirilemez diye düşünülen görüşü) yıkılmıştı. Yerine pozitif (bilimsel) düşünce hakim olmuştur.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!