Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 24

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 24

II. Viyana Kuşatması (1683)

Vasvar Antlaşması’na rağmen Avusturya ile kalıcı barış ortamı sağlanamadı. Orta Avrupa’da hâkimiyet kurmak isteyen Avusturya Kralı I. Leopold, Macarlara baskı yaparak onları mezhep değiştirmeye zorladı. Bu durum karşısında Macarlar, Tökeli İmre başkanlığında Avusturya’ya savaş ilan ettiler. Ancak Avusturya ile başa çıkamayacağını anlayan Tökeli İmre, Osmanlı Devleti’nden yardım istedi.

Bunun üzerine Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Viyana’yı kuşattı (1683)(Gör- sel 1.4). Viyana iki ay süreyle kuşatılmasına rağmen alınamadı. Osmanlı ordusu iyice yoruldu, üstelik yiyecek sıkıntısı had safhaya ulaştı. Kuşatmanın uzaması Avrupalılara zaman kazandırdı. Leh kralı önderliğindeki bir ordu Viyana’nın yardımına geldi. Merzifonlu, Haçlı ordusunun Tuna’dan geçmesine engel olmak için Kırım hanını görevlendirdi. Ancak Kırım Hanı Murat Giray gerekli tedbirleri almadı. Bu durumdan faydalanan Haçlı ordusu Tuna’yı geçerek Osmanlı ordusunu arkadan kuşattı. Yapılan savaşta Osmanlı ordusu ağır bir yenilgiye uğradı. Merzifonlu, orduyu Belgrad’a kadar çekmeyi başardı. Merzifonlu’nun amacı orduyu toparlamak, takviye kuvvetler alarak Haçlı ordusuyla savaşmaktı. Ancak Merzifonlu’nun rakipleri harekete geçerek Sultan IV. Mehmet’i onun aleyhine kışkırttılar. Bunun sonucunda Merzifonlu, Sultan IV. Mehmet’in emriyle idam edildi.

Osmanlı Devleti’ne Karşı “Kutsal İttifak”ın Kurulması

Osmanlı Devleti’nin II. Viyana kuşatmasında başarısız olması Avrupa’da büyük heyecan yarattı. Leh kralı, Türkleri Avrupa’dan atmak amacıyla Avrupa devletlerine haber gönderdi.

Papanın da teşvikiyle Avusturya, Lehistan, Venedik ve Malta Osmanlı Devleti’ne karşı “Kutsal İttifak” kurdular (Görsel Bir süre sonra Rusya da bu ittifaka katıldı. Böylece Avrupa’da uzun yıllar sonra Osmanlı Devleti’ne karşı Haçlı zihniyeti yeniden ortaya çıktı.

Değerlendiriniz

Osmanlı Devleti’ne karşı Kutsal İttifak’ın kurulmasında hangi faktörler etkili olmuştur? Belirtiniz.

  • Cevap: Kutsal ittifakın kurulmasının nedeni Osmanlı ordusunun bir anlığına bozguna uğraması olmaktadır. Bu bozgun sonrasında daha çok toprak koparıp Osmanlı devletine saldırmak birçok devlete mantıklı gelmiştir. Kutsal ittifak Venedik, Rusya, Avusturya Macar devleti ve Ceneviz devleti arasında olmuştur.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!