Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 23

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 23

XVII. Yüzyılda Osmanlı-Avusturya İlişkileri

1606 yılında Avusturya ile mütekabiliyet esaslarına dayalı olarak yapılan Zitvatorok Antlaşması, 1662 yılına kadar geçerliliğini korudu. Bu dönemde Osmanlı Devleti’ne isyan eden Erdel Beyi Rakoçi, Avusturya’ya sığındı ve Avusturya’dan destek gördü. Bu gelişmeler Osmanlı-Avusturya savaşlarının yeniden başlamasına neden oldu. Yapılan savaşlarda Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa, Avusturya’yı yenilgiye uğratarak Uyvar ve Zerinvar Kalelerini fethetti. Avusturya barış istedi (1664). İki ülke arasında imzalanan Vasvar Antlaşması’na göre;
• Uyvar ve Neograd Kaleleri Osmanlı Devleti’nde kaldı.
• Erdel’in iç işlerine Avusturya’nın karışmaması kararı alındı.
• Avusturya, 200 bin kuruş savaş tazminatı ödedi.

Tarihten Bir Yaprak

TÜRK GİBİ KUVVETLİ

Budapeşte’nin 80 km kuzeybatısında ve Viyana’nın 110 km doğusunda bulunan Uyvar Kalesi, Orta Avrupa’ya açılan en önemli kapıydı. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa kumandasındaki Türk ordusu, 18 Ağustos 1663 günü kuşatma harekâtına girişti. Kont Forgacs (Forgaks) tarafından müdafaa edilen Uyvar, Avrupa’nın en müstahkem kalesiydi. O yüzden, düşürülebileceğine pek ihtimal verilmiyordu. Fakat Fazıl Ahmet Paşa’nın aralıksız gayrete getirdiği Türk askerleri aslanlar gibi hücum ediyor, kaleden yağmur gibi yağan top ve tüfek mermilerine aldırmıyorlardı. Tarihçi Hammer’in belirttiğine göre kuşatma öylesine mükemmel idare edilmiş, o derece kararlı ve azimli davranılmıştı ki kısa zamanda kalenin fethi gözle görülür hâle gelmişti. Nihayet Kont Forgacs, çare kalmadığını anlayıp kuşatmanın 37. gününde teslim olma teklifinde bulundu. Uyvar’ın hiç tahmin edilmeyecek kadar kısa bir sürede elden çıkışı, Avrupa’da büyük yankılar uyandırdı. Öyle ki hiçbir olayda görülmeyecek ölçüde neşriyat yapıldı. Herhangi bir işte örnek kararlılık ve kahramanlık gösterildiğinde “Uyvar önünde Türk gibi kuvvetli” sözü, Avrupa’da atasözü hâline geldi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!