Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 21

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 21

XVII. Yüzyılda Osmanlı-Venedik İlişkileri

XV ve XVI. yüzyıllar, Osmanlı Devleti ile Venedik arasında Akdeniz’in hâkimiyeti mücadelesine sahne oldu. Bu mücadeleler genelde Osmanlı Devleti lehine sonuçlandı. 1571’de Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethinden sonra Venedikliler, Akdeniz’de üs olarak kullanabilecekleri Girit’e yoğunlaştı. Venediklilerin desteği ile Girit’e (Harita 1.4) yerleşen Maltalı korsanlar ve diğer Hristiyan deniz korsanları zamanla Türk ticaret ve hac gemilerine zarar vermeye başladı. Bu durum Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki hâkimiyetini zedeledi. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, Sultan İbrahim Dönemi’nde (1640-1648) Girit Adası’nı kuşattı (1645).

Osmanlı Devleti’nin Girit kuşatması karşısında Venedikliler bir yandan Avrupa’dan yardım isterken bir yandan da Çanakkale Boğazı’nı kapatıp Osmanlı Devleti’nin, Girit Adası’na yardım göndermesini engellemeye çalıştılar.

Sultan IV. Mehmet Dönemi’nde, Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa (1661-1676) donanmayı güçlendirerek Girit’i ablukaya aldı. Bir süre sonra Girit’in merkezi konumundaki Kandiye Kalesi’ni ele geçirdi (Görsel 1.2). Böylece Girit’in fethi tamamlandı (1669). Girit kuşatması 24 yıl sürdü. Girit’in uzun süren bir kuşatma sonucunda alınması Osmanlı donanmasının eski gücünde olmadığını gösterdi.

Değerlendiriniz

Girit’in fethi, Osmanlı Devleti’ne ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Girit Adası, Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’de ele geçirdiği son toprak parçası olmuştur. Akdeniz ve Ege’nin güvenliği büyük ölçüde sağlanmıştır. Venedik Cumhuriyeti ve müttefikleri için önemli bir kayıp yaşanmıştır. Kuşatmanın, 24 yıl sürmesi Osmanlı’nın zayıflığını tüm dünyaya göstermiştir.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!