Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 20

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 20

1.2.3. XVII. Yüzyılda Osmanlı-Safevi İlişkileri

Bugünkü İran Devleti toprakları üzerinde kurulmuş olan Safevi Devleti ile Osmanlı Devleti arasında XVI. yüzyılda başlayan mücadeleler, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yapılan 1555 Amasya Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin lehine sonuçlanmıştı. Daha sonra Sultan III. Murat Dönemi’nde (1574-1595) Osmanlı-Safevi ilişkileri yeniden bozularak yeni bir savaşa neden olmuştu. Bu savaş neticesinde Osmanlı Devleti, Safevi Devleti’ne üstünlük sağlamış ve iki ülke arasında imzalanan Ferhat Paşa Antlaşması (1590) ile Tebriz, Karabağ, Şirvan ve Dağıstan Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştı. Böylece Osmanlı Devleti doğuda en geniş sınırlarına ulaşmıştı. XVII. yüzyılda Osmanlı-Safevi gerginliği artarak devam etti. Bu dönemde yapılan savaşlar ve antlaşmalar şunlardır:

1603-1612 Savaşları ve Nasuh Paşa Antlaşması

Safeviler, ilk olarak Sultan I. Ahmet Dönemi’nde (1603-1617) Osmanlı-Avusturya savaşları ve Celâli İsyanları’nın oluşturduğu karışıklıktan yararlanarak kaybettiği toprakları geri almak istedi (1603). Yapılan savaşlar sonucunda Nasuh Paşa Antlaşması imzalandı (1612). Bu antlaşma ile Ferhat Paşa Antlaşmasında Safevi Devleti’nden alınmış olan yerler geri verildi (Harita 1.3). Safevi Devleti, Osmanlı Devleti’ne yılda 200 deve yükü ipek vermeyi kabul etti.

1617-1618 Savaşları ve Serav Antlaşması

Safevilerin Nasuh Paşa Antlaşmasının şartlarını yerine getirmemesi yüzünden 1617 yılında Os- manlı-İran savaşları yeniden başladı. Sultan II. Osman’ın (1618-1622) İran’a düzenlediği sefer sonucu arasında Serav Antlaşması yapıldı (1618). Antlaşma ile Kanuni Dönemi’nde Amasya Antlaşması ile belirlenen sınırlar esas kabul edilecek, Kars ve Ahıska Osmanlılarda kalacaktı (Harita Safeviler, Osmanlı hâkimiyetinde bulunan Dağıstan’a saldırmayacaktı

1624-1639 Savaşları ve Kasr-ı Şirin Antlaşması

Safevilerin, Osmanlı-Avusturya savaşları ve Celâli İsyanları’nı fırsat bilip Bağdat’ı ele geçirmesi üzerine Osmanlı-Safevi savaşları yeniden başladı (1624). Bu yüzden Sultan IV. Murat Dönemi’nde (1623- 1640) Safevi Devleti üzerine iki sefer düzenlendi. Bu seferler neticesinde iki ülke arasında Kasr-ı Şirin Antlaşması yapıldı (1639). Bağdat ve civarı Osmanlılarda, Revan ve Azerbaycan Safevilerde kaldı. Zagros Dağları sınır kabul edildi (Harita 1.3).Böylece günümüzde geçerliliğini koruyan Türkiye-İran sınırı çizilmiş oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!