Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 208

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 208

5.3.3. Kamuoyu Kavramının Sosyal Gerçeklik Hâline Gelmesi

XVIII. yüzyıl sonlarına doğru anayasal hareketler ve demokratikleşme faaliyetleri Avrupa’da kamuoyu kavramını ortaya çıkardı. Kamuoyu kavramı ile birlikte siyasi, kültürel, ekonomik ve toplumsal alanda önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle gazete ve dergilerin basın-yayın hayatında, yer alması kamuoyunun oluşumunda etkin rol oynadı. Gazete ve dergilerin günlük hayatta yaygınlaşmasına bağlı olarak okuma yazma oranı arttı. Basın aynı zamanda kamuoyu oluşturma ve toplumu istenen yönlere çekmede önemli bir etken hâline geldi. Bu durumu fark eden siyasi otoriteler basını baskı altına alarak kamuoyunu da kontrol altında tutmaya çalıştı. Bu doğrultuda basın zaman zaman sansür gibi antidemokratik uygulamalara maruz kaldı.

Kamuoyu kavramı Osmanlı Devleti’nde ilk kez Sultan

II. Mahmut Dönemi’nde ortaya çıktı. Bu doğrultuda devletin resmî gazetesi sıfatıyla, 1 Kasım 1831 tarihinden itibaren “Takvim-i Vekâyi” adlı gazete yayın hayatına başladı (Görsel 5.25). Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hazırlanan Takvim-i Vekâyi, haftalık olarak Osmanlı Türkçesi dışında Arapça, Ermenice, Farsça, Fransızca, Rumca baskıları da yayımlanan bir gazeteydi. Resmî ilanlar ve gayriresmî duyurular dışında, iç ve dış gelişmelere ilişkin haberler de bu gazetede yer almaktaydı. Takvim-i Vekâyi, makaleler yoluyla devletin görüşlerini kamuoyuyla paylaşmasını sağlıyordu. Tanzimat Dönemi’nde kamuoyu oluşturma faaliyetleri hız kazandı. Tanzimat ve Islahat Fermanlarında yer alan eşitlik, adalet ve demokrasi gibi unsurlar doğrultusunda kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Tanzimat Dönemi’nde değişen gazetecilik anlayışı, Osmanlı Devleti’nin siyasi yaşamının belirleyicisi oldu. Bu dönemde birçok gazete basın-yayın hayatında yerini aldı (Tablo 5.4). İlk mizah dergisi olan ve Teodor Kasap tarafından “Diyojen” 1870sde yayımlanmaya başlandı.

I. Meşrutiyet Dönemi’nde yaşanan çeşitli sorunlar yüzünden birçok gazete kapandı veya imtiyazları iptal edildi. Bu dönemde “Sabah”, “Tercüman-ı Hakikat” ve II. Abdülhamit’e muhalif olan “İkdam” gibi gazeteler yanında “Servet-i Fünun” ve “Malumat” gibi dergiler basın hayatında yer aldı. II. Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra basına sansür uygulamasına son verildi. Böylece yayımlanan gazete ve dergi sayısında önemli artış oldu. Hüseyin Cahit öncülüğünde “Tanin” gazetesi çıkarıldı. İttihat ve Terakki yönetimine karşı olanlar ise “Volkan” gazetesini çıkarmaya başladılar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 208 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!