Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 203

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 203

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Avrupa arasında ticari ve kültürel ilişkiler gelişti. Bunda İngilizlerle yapılan ticaret antlaşması ile demir yolları yapımında yabancı sermayeye verilen imtiyazların artırılması gibi faktörler etkili oldu. Bu gelişmeler neticesinde Osmanlı Devleti’nin birçok şehrinin dokusunda Avrupa’nın metropol şehirlerine benzer değişimler yaşandı. Bu şehirlerde bankalar, tren istasyonları, hastaneler, postaneler, fabrikalar ve dış ülke temsilcilikleri kuruldu. Bu gelişmelere bağlı olarak şehirlerin nüfusu arttı. Modernleşme ile birlikte şehir dokusunda yaşanan değişimden en çok başkent İstanbul etkilendi.

Osmanlı Devleti’nde modern anlamda ilk belediye anlayışı Tanzimat Dönemi’nde, Avrupa’nın gelişmiş şehirleri örnek alınarak İstanbul’da oluşturuldu. 1877 yılında belediyelerle ilgili çıkarılan kanun vasıtasıyla İstanbul, belediye anlamında yirmi ayrı bölgeye ayrıldı. İstanbul şehremini, payitahtı modern bir şehir yapısına kavuşturmak amacıyla Londra, Paris, Berlin gibi şehirleri örnek alarak çeşitli projeler hazırlattı. Bu doğrultuda İstanbul’un önemli merkezlerine, Avrupai tarzda binalar, bulvarlar, tüneller, kaldırımlar, tramvay hatları inşa edilerek şehir bayındır hâle getirilmeye çalışıldı. Özellikle elektriğin gündelik hayatta kullanılmasıyla önemli değişiklikler meydana geldi. Birçok cadde, iş hanı, köprü ve bulvarda aydınlatma çalışmaları yapıldı. Telefon ve telgrafın kullanılmasına bağlı olarak tüm halkın posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla birçok merkeze postaneler açıldı (Görsel 5.19).

İstanbul’da altyapı ve üstyapı hizmetlerinde görülen gelişmelere bağlı olarak Beyoğlu (Pera) (Görsel 5.20) ve Galata civarları, şehrin Batı’ya açılan yüzü hâline geldi. Bu bölgelerde sık sık tiyatro, konser, davet, balo gibi sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlendi. Bankaların çevrelerinde iş hanlarının yapılması Klasik Dönem’in önemli ticaret merkezi konumunda olan bedestenlerin önemini kaybetmesine neden oldu. Devlet dairelerinin bulunduğu bölgeler şehrin merkezi hâline geldi.

XIX. yüzyıldan itibaren İstanbul’da ulaşımda buharlı gemi, tren ve tramvayın kullanılması istasyon, rıhtım, depo ve otellerin yapılmasına neden oldu. Özellikle Şirket-i Hayriye’ye bağlı vapurlar Anadolu ve Rumeli arasında deniz ulaşımının hızlanmasında etkin rol oynadı. Bu faaliyetler sayesinde ulaşım kolaylaştı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!