Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 161

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 161

4.3.3. Islahat Fermanı (18 Şubat 1856)

Tanzimat Fermanı ile ilan edilen ilkeler ağır aksak uygulanmaya çalışılsa da Avrupalı devletler yapılanlardan tam anlamı ile memnun kalmadılar. Avrupalı devletler azınlıkları bahane ederek sık sık Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmayı sürdürdüler. Öyle ki Kırım Savaşı öncesinde Osmanlı Ortodokslarını himaye etmek isteyen Rusya, Kudüs ve çevresindeki kutsal yerler için Osmanlı Devleti’nden bazı taleplerde bulundu. Ancak Osmanlı Devleti egemenlik haklarını zedelediği gerekçesiyle Rusların taleplerini reddetti. Bu durum iki ülke arasında Kırım Savaşı’nın başlamasına neden oldu.

Kutsal Yerler Sorunu’yla başlayan Kırım Savaşı’nda Batılı devletler, Osmanlı Devleti’nin yanında yer aldı. Ancak Avrupalı devletler, Osmanlı Devleti’ndeki Hristiyanların haklarının yeterince korunmadığını iddia eden Rusya’nın bu iddiasını boşa çıkarmak için Osmanlı Devleti’nden hükümranlık haklarını bozmayacak bir şekilde, Hristiyan ahaliye daha fazla hak ve ayrıcalıklar içeren bir ferman çıkarılması talebinde bulundular.

Osmanlı Devleti her ne kadar bu talebin iç işlerine karışması anlamına geleceğini bildirse de; böylesi bir kriz döneminde savaş sonrasında toplanan Paris Konferansı’nda (Görsel 4.13) aleyhinde bir sonuç çıkmasını önlemek amacıyla Hristiyan ahaliye geniş haklar içeren Islahat Fermanı’nı ilan etmeyi uygun gördü. Islahat Fermanının hazırlanması için İstanbul’da İngiltere, Fransa ve Avusturya’nın elçilerinin de yer aldığı bir komisyon kuruldu. Ancak bu devletler, Rusya’nın daha önce Osmanlı Devleti’nden Ortodoks Hristiyanları bahane ederek sağladığı hak ve ayrıcalıkları, kendileri için elde etmeyi amaçladılar. Ayrıca alınan kararların uygulanmasında kendilerinin de söz hakkına sahip olmalarını istediler. Hatta İngiliz elçisi, ıslahat programının Paris Barış Antlaşması’nda yer almasını ve Avrupalı devletlerin garantisi altında olmasını talep etti. Ancak Osmanlı Devleti bunu egemenlik haklarına aykırı sayarak reddetti. Bunun üzerine ıslahat programı, gayrimüslimlere padişahın kendi arzusu ile ayrıcalıklar verdiği zannını uyandırmak için bir ferman şeklinde ilan edildi (18 Şubat 1856).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!