Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 160

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 160

4.3.2. Tanzimat Fermanı (Gülhane Hatt-ı Hümayunu-1839)

Sultan II. Mahmut’un vefatından sonra yerine geçen oğlu Sultan Abdülmecit (Görsel 4.12) ilk olarak Londra’da elçilik yapan Mustafa Reşit Paşa’yı hariciye nazırı (dışişleri bakanı) yaptı. Mustafa Reşit Paşa, Osmanlı Devleti’nin Avrupalı devletlerle rekabet edebilmesi için Avrupa’da hukuk, yönetim alanları ve toplumsal alanda meydana gelen yeniliklerin Osmanlı Devleti’nde de uygulanması gerektiğine inanıyordu. Yapılacak düzenlemelerle Avrupalı devletlerin, azınlıkları bahane ederek Osmanlı iç işlerine karışmaları önlenebilirdi. Yine İngiltere’nin güveni kazanılarak Mısır İsyanı’nda destek sağlanabilirdi. Fermanla uluslararası güçlerin azınlıklara talepleri karşılanabilir, “reaya” yerine “tebaa” kavramı oluşturularak azınlık isyanlarının önüne geçilebilirdi.

Bu amaçlar doğrultusunda Mustafa Reşit Paşa, Tanzimat Fermanı’nı 3 Kasım 1839’da Gülhane Meydanı’nda yüksek rütbeli devlet adamları, ulema, Rum ve Ermeni patrikleri, hahambaşı, esnaf temsilcileri ve yabancı elçilerin de hazır bulunduğu bir törende ilan etti.

Tanzimat Ferman Adayer alan bazı maddeler şunlardır:

• Kanun önünde herkes eşit sayılacak, vergiler herkesin gelirine göre toplanacaktır.
• Mahkemeler herkese açık olarak yapılacak, hiç kimseye yargılanmadan ve sorgulanmadan ceza verilmeyecektir.
• Kişilere mülkiyet hakkı tanınacak, müsadere usulü kaldırılacaktır.
• Askerlik tüm Osmanlı tebaası için zorunlu olacak ve askerlik süresi dört veya beş yıl olarak belirlenecektir.

Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839’da ilan edilerek yürürlüğe girdi. Tanzimat Fermanı ile padişah, kendi gücünün üzerinde bir kanun gücünün olduğunu kabul etti. Ayrıca bu fermanla devlet ve toplumun karşılıklı hakları ele alındı. Tanzimat Fermanı her ne kadar bir anayasa olmasa da anayasal düzene geçişi sağlayan önemli bir adım oldu. Batılılaşma hareketlerinin ön plana çıktığı bir düzen oldu. Edebiyat alanında makale, tiyatro, roman, hikâye ve eleştiri gibi yeni yazı türleri görüldü.

Tanzimat Fermanı ile azınlıklara verilen haklar Avrupalı güçleri memnun etmediği gibi dana fazla hak talebi ile Osmanlı Devleti’ne baskıları beraberinde getirdi. Tanzimat Fermanı’nın ilanı ile her ne kadar Mısır İsyanı’nda İngilizlerin desteği sağlansa da Avrupalı devletlerin, azınlıkları bahane ederek Osmanlı iç işlerine karışmalarının önüne geçilemedi.

Değerlendiriniz

Osmanlı Devleti’nin Tanzimat Fermanı ile amaçladığı hedeflere ulaşamamasında hangi faktörler etkili olmuştur? Belirtiniz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin Tanzimat Fermanı ile amaçladığı hedeflere ulaşamamasında bazı faktörler etkili olmuştur. Bunlar arasında Avrupalı devletlerin Osmanlı iç işlerine karışmaları ve daha fazla hak talepleri, azınlıkların bu hakları kullanma şekli ve Osmanlı Devleti’nin iç karışıklıkları önleme becerisinin yetersizliği yer almaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!