Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

toprakları Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. I. Bayezid Anadolu’nun hâkimiyeti için Kadı Burhanettin’in üzerine yürümüş ancak Osmanlılar, Kadı Burhanettin’in ordularına mağlup olup geri çekilmişlerdir. 1393’te Tırnova’yı hakimiyetine alan I. Bayezid, 1394’te Selanik’i de yeniden ele geçirmiştir. I. Bayezid, İstanbul’u almak için büyük bir gayret sarf ederken Macar Kralı Sigismund idaresindeki Haçlı kuvvetleri Niğbolu’yu kuşatmıştır. Bu gelişme üzerine 1396’da I. Bayezid İstanbul kuşatmasını kaldırarak Niğbolu’ya gitmiş ve Haçlı Birliğini büyük bir bozguna uğratmıştır. Bu zaferle Osmanlıların Balkanlardaki hakimiyeti pekişmiş, Haçlılar, yarım asır boyunca Osmanlılar üzerine harekete geçememiştir. İslam dünyasında önemi artan I. Bayezid’e Abbasi Halifesi tarafından Sultan-ı İklim-i Rum unvanı verilmiştir. Rumeli’de büyük başarılar kazanan I. Bayezid, 1397’de Karamanoğulları Beyliği’nin üzerine yeniden sefer düzenlemiştir. Osmanlı ordusu ile Karamanlı ordusu Akçay Ovası’nda karşı karşıya gelmiştir. Osmanlılar, savaşı kazanarak Karamaoğulları Beyliği’ne son vermiştir.

Karamanoğulları topraklarının Osmanlı Devleti’ne katılması Kadı Burhanettin’i tedirgin etmiştir. Kadı Burhanettin, Osmanlılara karşı Memlûkler ile ittifak yapmıştır. Kadı Burhanettin’in hizmetine giren Akkoyunlu Kara Yülük Osman Bey, aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı daha sonra Divriği tarafına gitmiştir. Kara Yülük Osman, kendini yok etmek isteyen Kadı Burhanettin’i pusuya düşürüp öldürmüştür. Böylece Osmanlıların Anadolu’daki en önemli rakiplerinden biri daha saf dışı kalmıştır.

Son aşamada ise I. Bayezid 1399’da ülke sınırlarını Fırat Nehri’ne ulaştırmıştır. Memlûklere tabi olan Dulkadiroğulları Beyliği’nin iç işlerine Osmanlı Devleti’nin müdahalesi, iki devleti karşı karşıya getirmiştir. I. Selim Dönemi’nde 1514 Çaldıran ve 1515 Turnadağ savaşlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiş ve Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında önemli bir adım atılmıştır.

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

Anadolu’ da Siyasi Birliğin Tesisi

Osmanoğulları, beylikten devlete geçiş sürecinde İslami usullere uygun olarak siyasi ve askerî imkanlardan faydalanıp çevresindeki beyliklerle Anadolu siyasi birliğini sağlama konusunda mücadeleye girmiştir. XV. yüzyılda Anadolu siyasi birliğini yeni yeni sağlamaya başlayan Osmanlı için büyük tehlike, Doğu’da kendini göstermeye başlayacaktır. Emîr Timur’un başlattığı istila hareketi Anadolu kapılarına kadar dayanmıştır. Cihangirlik iddiasıyla 1402 yılında Osmanlı Devleti, Timur Devleti ile karşı karşıya gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin savaşı kaybetmesi, Anadolu’da var olan birliğin bozulmasına, beyliklerin tekrar canlanmasına ve Osmanlı şehzadeleri arasında Fetret Devri olarak adlandırılan mücadele döneminin başlamasına neden olmuştur. Fetret Devri’nde kardeşlerine üstünlük sağlayan I. Mehmet, Anadolu’da Osmanlı hâkimiyetini sağlamak amacıyla beylikler ile tekrar mücadele içerisine girmiştir. 1516 yılında Ramazanoğulları Beyliği’nin Osmanlı Devleti’ne bağlanmasıyla Anadolu’da Türk siyasi birliği sağlanmıştır.
Bardakçı, 1999, ss.55-62.

Anadolu’daki Türk siyasi birliğinin dağılması ve yeniden kurulmasında hangi faktörler etkili olmuştur? Yazınız.

  • Cevap: Anadolu’daki Türk siyasi birliği, ilk olarak Emir Timur’un istilası ve 1402 yılındaki Ankara Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin mağlubiyeti ile bozulmuş, bu durum Fetret Devri olarak bilinen iç mücadele dönemini başlatmış ve bölgedeki beyliklerin tekrar canlanmasına neden olmuştur. Fetret Devri’nden sonra tahta geçen I. Mehmet, Osmanlı hâkimiyetini Anadolu’da tekrar tesis etmek amacıyla çevresindeki beyliklerle mücadeleye girmiştir. 1516 yılında Ramazanoğulları Beyliği’nin Osmanlı Devleti’ne bağlanması ile birlikte Anadolu’da Türk siyasi birliği yeniden sağlanmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!