Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Bâciyân-ı Rûm’un teşkilatlandırdığı Anadolu kadınları, düşmanlara karşı mücadele etmiş, kültür, sanat, edebiyat ve sosyoekonomik alanlarda aktif roller üstlenmiş ve Anadolu’nun kalkınıp gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Bâciyân-ı Rûm, kadınlar arasındaki yardımseverliğin, konukseverliğin, doğruluk ve merhametin gelişmesine katkı sağladığı gibi Türk kültürünün ve İslami değerlerin kadınlar arasında yayılmasını hızlandırmıştır. O dönemde Anadolu’daki kadınlar bir araya gelerek bugünkü anlamda bir sivil toplum örgütü gibi çalışmışlardır. Sosyal, ekonomik, kültürel ve ahlaki ilkeleriyle Ahilik kültürü, fertlerin hak ve özgürlüklerine önem vermiştir.

İskân Politikası (Şenlendirme)

Yerleşik veya konargöçer grupların kendi istekleriyle ya da devletin isteği doğrultusunda belli bir bölgeye yerleştirilmesine iskân denir. İskânın amacı herhangi bir bölgeyi Türkleştirmek, İslamlaştırmak, şenlendirmek ve bölgenin güvenliğini sağlamaktır. Osmanlı Devleti, Rumeli’de fethettiği topraklara Anadolu’dan getirdiği Türk ailelerini yerleştirmiştir. Yaklaşık iki asır devam eden bu uygulamaya Osmanlı Devleti’nde iskân politikası denir. Osmanlı’daki iskânlar Batı Anadolu’dan başlamış daha sonra Balkanlara yayılmıştır. Fetihleri müteakip izlenen iskân siyasetiyle Osmanlı topraklarına içlerinde tüccar, esnaf, çiftçi, asker âlim, derviş ve konargöçer gibi zümrelerin yer aldığı yoğun ve sürekli bir nüfus akışı yaşanmıştır. Bu nüfus zümreleri fethedilen bölgelerin ihtiyaçlarına göre iskân ettirilmiştir.

İskân politikasının (Harita 2.4) başlıca amaçları;

• Belli bölgeleri Türkleştirmek ve İslamlaştırmak,
• Anlaşamayan grupları birbirinden uzaklaştırmak,
• Bataklıkları veya boş yerleri imara açmak,
• Yeni yerleşim birimlerini mamur hâle getirmek,
• İnsanların, kervanların ve madenlerin güvenliğini sağlamaktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!