Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

Osmanlı Devleti’nde Toplum

Osmanlı Devleti’nde toplum iki ana grup altında ele alınabilir. Bunlardan birincisi “askerî sınıf” adı altında toplanan ve görevlerinden dolayı vergilerden muaf olan kısımdır. Askerî sınıfa tımardan, hazineden veya vakıflardan hizmetleri karşılığında gelir ayrılırdı. İkincisi ise şehirliler, köylüler ve göçebe aşiretlerden meydana gelen ve “reaya” (halk) denilen vergi mükellefi gruptur. Osmanlı Devleti’ndeki toplumsal yapı Avrupa’daki gibi birbirinden aşılmaz duvarlarla ayrılmamıştır. Padişah beratı (Görsel 4.9) ile askerî sınıftan bir kişi reayaya dâhil olurken reayadan herhangi bir kimse de beratla askerî statü kazanabilirdi.

Askerî Sınıf
Osmanlı Devleti’nde idari sisteme bağlı olarak bugünkü anlamda hem askerlik hizmeti yapanlar hem de memur statüsünde bulunanlar askerî sınıfı oluşturmuştur. Bunlardan gerçek anlamda askerlik hizmeti yapanlar, bu hizmetleri karşılığında devletten yıllık olarak bir yerin veya köyün gelirini kendileri adına toplama yetkisini almışlardır. Bu türden ücret alanlar; dirlik erbabı olarak tımarlı sipahiler, sancak beyleri, beylerbeyleri, vezirler, enderun ağaları gibi yüksek rütbeli devlet memurlarıdır.

Osmanlı’da ümera (emîrler) adı verilen dirlik erbabı ancak vazifede bulundukları süre içinde askerî sıfatını taşırlardı. Askerî sınıfa mensup olan bu kişilerin iş hayatına girmeleriyle bu sıfatları kalkar ve reayaya dâhil olurlardı.

Memurlar ise hizmetleri karşılığı devlet hazinesinden gündelik alanlar ile hazineden veya vakıflardan gündelik alanlar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bunlardan birinci grup “ulufe” adıyla gündelik almışlardır. Kapıkulu askerleri, enderun hizmetlileri, kale koruyucuları, subaşılar, asesbaşılar ve benzeri görevliler (ulufe erbabı) bu sınıf içerisinde yer almaktadır. İkinci gruba dâhil olanlar ise kadılar, müderrisler, medrese talebeleri ve mezunları ile bunların yanında çalışanlar ve akrabaları olup ilmiye adı altında vergilerden muaf tutulan görevlilerdir.

Vergi veren şehir, kasaba ve köy ahalisi ile konargö- çer olarak tabir edilen göçebe aşiretler reaya (Görsel 4.10) grubuna dâhildirler. Bu gruplardan herhangi biri devlet tarafından bazı vergilerden muaf tutularak askerlikle vazifelendirildiklerinde vazifeleri deva- mınca reaya statüleri sona ererdi. Askerî hükmün bitiminde ise yeniden reaya olmuşlardır.

Osmanlılarda Müslüman reaya, “raiyyet rüsumu” denilen çift vergisi verirdi. Gayrimüslim reaya ise cizye, haraç ve ispençe vergilerini verirdi. Bu vergilerin dışında reaya, devletin olağanüstü bir durum karşısında yüklediği avârız vergisini de ödemekle mükellefti.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!