Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 87

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 87

3.2.2. Tımarlı Sipahiler

Osmanlı ordusunun en önemli unsurunu oluşturan Tımarlı sipahilerin büyük çoğunluğu atlı birliklerden oluşurdu (Görsel3.7). Tımar sahiplerinin vergi gelirine göre beslemek zorunda oldukları atlı askerlere “cebelü” de denirdi. Tamamen Türkler ve Müslümanlardan oluşan bu birliklere devlet maaş ödemez, savaşlarda elde edilen ganimetlerden de pay almazlardı.
Tımarlı sipahiler, bağlı bulunduğu bölgede reayadan vergileri toplardı. Tımarlı sipahilerin yıllık gelirleri, hizmet kıdemlerine göre bin ile yirmi bin akçe arasında olurdu.

Eyalet askerleri sınıfında yer alan Tımarlı sipahiler, her sancakta birtakım bölüklere ayrılmışlardı. Her bölüğün başında alay beyi, subaşı, çeribaşı, bayraktar ve çavuş denen zabitler bulunurdu. Her on bölük, bir alay beyinin kumandası altındaydı. Alay beyleri bir savaş esnasında mıntıkasındaki sancakbeylerinin ve onlar da “Çelebi Sultan” denen şehzadelerin veya beylerbeylerinin komutaları altında sefere giderlerdi. Sipahilerin onda biri ise sefer esnasında hem mıntıkalarının güvenliği hem de tımar arazilerinin işletilmesini sağlamak amacıyla bulundukları bölgede kalırlardı. Sefere giden sipahilerin o kış savaş sahasında kalmaları icap ederse içlerinden bazıları “harçlıkçı” sıfatıyla tımarlarına gelerek arkadaşlarının harçlıklarını tedarik edip dönerlerdi.

Osmanlı ordusunun en önemli ve kalabalık kuvveti olan tımarlı sipahiler; mutlaka iyi bir ata, miğfere ve zırha sahip olurlardı. Tımarlı sipahi vefat ederse dirliğinin bir kısmı oğullarından birine, eğer oğlu yoksa alay beyi tarafından uygun birine tahsis edilirdi. Tımarlı sipahi teşkilatı en mükemmel şeklini XVI. yüzyıl ortalarında aldı. Devlet topraklarının çok genişlemesi, Tımarlı sipahi sayısını artırdı. Tımarlı sipahiler, işlevsel ve hızlı olduklarından Osmanlı Devleti için oldukça önemli bir yere sahipti. Öyle ki Osmanlı Devleti, taşrada güçlü bir askerî kuvvet meydana getirerek bazı dönemlerde tımarlı sipahileri, yeniçerilere karşı denge unsuru olarak kullandı. Örneğin XVI. yüzyılda İstanbul’da meydana gelen kapıkulu ayaklanmasını tımarlı sipahiler bastırdı. Tımarlı sipahiler, fetihlerde önemli bir unsur olmanın yanında, devletin ve Osmanlı saltanatının alternatif koruyucuları oldular.

Osmanlı Kuruluş Dönemi’nde eyalet askerleri sınıfında tımarlı sipahiler, yaya ve müsellemler dışında akıncılar ve azaplar da bulunurdu. Akıncılar, sınır ve uçlarda görev yapan atlı birliklerdi. Özellikle bahar aylarında düşman ordularına akınlar yapmak, savaşa giden orduya keşif hizmetinde bulunmak, ordunun güvenle ilerlemesini sağlamak gibi görevleri vardı. Azaplar ise Anadolu’daki bekâr Türk erkeklerinden oluşturulurdu. Savaşlarda en önde bulunurlardı. Hafif yaya birlikleri olan azaplar, savaş başlayınca yanlara doğru çekilerek Yeniçerilerin önünü açarlardı.

Tımarlı sipahilerin Osmanlı savaş organizasyonundaki rolleri hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Tımarlı sipahiler, Osmanlı savaş organizasyonunda hem ekonomik hem de askeri bir temel sağlayarak, ordunun sefer masraflarını azaltıp, hızlı ve etkili bir güç oluşturarak önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, iç güvenliği ve tımar arazilerinin işletilmesini sağlayarak, devletin merkezi otoritesini ve yerel ekonomiyi desteklemişlerdir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!