Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 86

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 86

XIV-XVI. yüzyıllarda tımar sistemi, Osmanlı Devleti’nde oldukça önemli bir yere sahip oldu. Osmanlı Devleti’nin askerî, ekonomik ve sosyal durumunu da doğrudan etkiledi. Osmanlı Devleti asker ihtiyacını devlet hâzinesinden para ayırmadan karşıladı. Tarım arazilerinin sürekli işlenmesini sağlayarak üretime süreklilik kazandırdı. Bu arazilerden elde edilen gelirlerle memur maaşları karşılandı. Vergilerin düzenli toplanması sağlanarak devlet ekonomik yönden güçlendirildi. Diğer yandan tımar sistemi ile her an savaşa hazır askerler (tımarlı sipahiler) yetiştirildi. Tımar sahipleri bulundukları yerlerde güvenliği sağlayarak devlet otoritesini güçlendirdi. Bütün bunların yanında konargöçer Türklerin büyük ölçüde yerleşik hayata geçmesi sağlandı.

Etkinlik

TIMAR SİSTEMİ

Tımar sistemi kapsamında Osmanlı, devlet görevlilerine kamu arazilerini tahsis etmekte ve karşılığında onlardan bu toprakları işlemesini ve topraklarından elde ettikleri yıllık gelir oranına göre sefer öncesi ordunun asker ihtiyacını karşılamasını beklemektedir. Savaş harici zamanlarda toprağı işleyen ya da köylü halka kiralayıp işleten sipahiler, savaş zamanı atlı askerler, yani tımarlı sipahiler ya da alt rütbeli subaylar, devletle olan anlaşmalarına sadık kalarak; savaş zamanı en ön sıralarda yer almışlardır. Tımarlı sipahiler, Osmanlı’nın altın çağı olarak adlandırılan döneminde büyük fetihlerin zaferle sonuçlanmasına aracı olmuştur. Bu bağlamda ilgili kaynakları incelediğimizde, tüm kurumların ve sistemin doğru bir şekilde işlediği dönemde Osmanlı ordusunun büyük bir kısmını eyalet askerlerinin; yani tımarlı sipahilerin ve kapıkulu askerlerinin oluşturduğu görülmektedir. Bu da devletin bütçesinden harcama yapmadan muazzam bir orduya sahip olunduğu anlamına gelmektedir. Tımarlı sipahi askerlerinin yetiştirilmesinde harcanacak miktar da bölge halkından sipahiler ya da yerel yöneticiler aracılığıyla alınan vergilerle ödenmekte ve bu açıdan devletin yükü de azaltmaktadır.

Ayrıca bu sistemle; toplumsal, siyasal ve ekonomik bağlamda gerçekleşecek derebeylikler ve potansiyel tehditler önlenerek merkezi otorite güçlendirilmektedir. Tarım üretiminin garanti altına alınması, devlet toprağının kontrolünün tek elde tutulması ve eyaletlerin tımarlara bağlanmasıyla güçlü bir merkezîleşme sağlanmaktadır. Merkezi otoritenin ülke sınırlarının dört bir yanında güçlenmesi de devlete doğrudan bağlı olan askerler sayesinde olmuştur.

Tımar sisteminin Osmanlı Devleti’ne sağladığı askerî, ekonomik ve siyasi kazanımlar neler olmuştur? Bu konudaki düşüncelerinizi ilgili yerlere yazınız.

  • Cevap: Tımar sistemi, Osmanlı Devleti’ne askeri açıdan hazır ve yetenekli bir kuvvet sağlamış, ekonomik açıdan tarım üretimini artırmış ve toprağın verimli kullanılmasını sağlamış, siyasi açıdan ise merkezi otoriteyi güçlendirip derebeylikleri ve iç tehditleri minimize ederek ülke genelinde istikrarı ve merkezi kontrolü artırmıştır. Bu sistem sayesinde devlet, büyük oranda dışa bağımlı olmadan kendi askeri ve ekonomik kaynaklarını yaratıp yönetebilmiştir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!