Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 71

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 71

2.4.4. Osmanlı Siyasi Birliğinin Yeniden Sağlanmasına Yönelik Faaliyetler

Fetret Dönemi sonrasında I. Mehmet, Anadolu’da Türk siyasi birliğini yeniden sağlamak istedi. Bu doğrultuda ilk olarak Aydınoğulları’ndan İzmir’i geri aldı. Daha sonra Karamanoğulları üzerine yürüdü; Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir’i ele geçirdi. Ayrıca Saruhanoğulları Beyliği’ne son verdi.

I. Mehmet Dönemi’nin en önemli olaylarından biri de Şeyh Bedreddin (Görsel2.10) ye taraftarlarının çıkarmış olduğu isyandır. Şeyh Bed- reddin, Fetret Devri’nde Şehzade Musa Çelebi’nin kazaskerlik görevini üstlendi. Ancak Çelebi Mehmet, tahta geçince Şeyh Bedreddin’i bu görevden aldı. Bu durumu kabullenmeyen Şeyh Bedreddin, görünüşte dinî-tasavvufi, gerçekte ise yeni bir teşkilatlanma amacıyla isyan çıkardı. Şeyh Bedreddin İsyanı, OsmanlI Devleti tarafından tımarı elinden alınanlardan, sürgün edilen bazı yöneticilerden ve fakir kesimlerden destek gördü. Yine Şeyh Bedreddin’in önemli bir tasavvuf ehli ve âlim olması yanında Şehzade Musa Çelebi’nin kazaskerliğini yapmış olması da isyanın büyümesinde etkili oldu. Rumeli’de bir devlet kurma fikrine kapılan Şeyh Bedreddin bir süre sonra yakalanarak idam edildi (1420). Şeyh Bedreddin İsyanı Osmanlı Devleti’nde meydana gelen ilk dinî ve sosyal boyutlu isyan oldu. İsyan yüzünden Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda otoritesi belli bir süre de olsa sarsıldı.

Fetret Dönemi’nin önemli siyasal ve sosyal sorunlarından biri de Şehzade Mustafa Çelebi İsyam’dır. Yıldırım Bayezid’in en küçük şehzadesi olan Mustafa Çelebi diğer kardeşleri gibi I. Mehmet’e karşı saltanat mücadelesine girişti. Ancak kaybetti ve Bizans’a sığındı. Daha sonra tahta geçen II. Murad’ın ilk saltanat yıllarında ortaya çıkıp bir kez daha ayaklandı. Ayaklanma, Osmanlı kuvvetleri tarafından kısa sürede bastırıldı.

I. Mehmet’in vefatından sonra yerine oğlu II. Murad geçti. Bu dönem, Osmanlıların Anadolu’da Türk siyasi birliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerine ve Balkanlarda Haçlılarla yapılan mücadelelere sahne oldu. II. Murad, saltanatının ilk yıllarında Osmanlı Devleti’ne karşı şehzadeleri kışkırtan Bizans’ı cezalandırmak için İstanbul’u kuşattı. Bu durumdan kurtulmak isteyen Bizans, bu sefer II. Murad’ın küçük kardeşi Şehzade Mustafa’yı kışkırtarak isyan çıkarttı. Bu karışıklıklardan faydalanmak isteyen Karamanoğulları, Germiyanoğulları, Menteşeoğulları ve Candaroğulları beylikleri Osmanlı topraklarına saldırdılar. II. Murad ilk olarak kardeşi Şehzade Mustafa’nın çıkardığı isyanı bastırdı. Daha sonra topraklarına saldıran Türk beylikleri üzerine yürüdü. Aydınoğulları, Hamitoğulları ve Menteşeoğullarına son verdi (1425). Germiyanoğlu II. Yakup Bey’in vasiyeti gereği ölümünden sonra toprakları Osmanlı Devleti’ne katıldı (1428). Karamanoğulları’yla yapılan savaş kazanıldı. Karamanoğlu İbrahim Bey’in af dilemesi üzerine beyliğin siyasi varlığına izin verildi.

II. Murad

Uzun boyu, beyaz tenli, adil, lütufkâr ve güzel huylu bir padişahtı. Güzel konuşurdu. Sakin ve huzurlu bir hayat yaşamayı arzu eden fakat gerektiği takdirde hareketli, cesur ve hiçbir şeyden yılmayan bir kişiliğe sahipti. AvrupalIlar, onun bütün Avrupa’yı fethedebilecek bir kimse olduğunu kabul etmişlerdir. Otuz yıllık saltanatı süresince ülkesini çok büyük bir şan ve şerefle idare ederek emri altında bulunan herkesin sevgisini kazanmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!