Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 63

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 63

Balkanlarda kalıcı olmayı hedefleyen Osmanlı Devleti, Rumeli’de fetihlere başladığı andan itibaren ele geçirdiği şehir ve köylerde sistemli bir iskân politikası takip etti. Bu doğrultuda fetihler sırasında, köy ve kasabalarını terk ederek başka bölgelere gidenlerin yerlerine, Anadolu’dan Türkmenler getirerek yerleştirdi. Osmanlı Devleti, Rumeli’nin iskânı konusunda oldukça dikkatli hareket etti. Öyle ki Anadolu’da hayvanlarına otlak bulmak için mevsimine göre yer değiştiren konargöçerlere iskân konusunda öncelik vermeyi tercih etti. Yine Anadolu’daki kavgalı aşiretler veya isyana meyilli aileler Rumeli’ye nakledilerek Anadolu’da huzur ortamı sağlanmaya çalıştı.

Anadolu’dan Rumeli’ye giden Türkmenler buralara dillerini ve kültürlerini de götürdüler. Boşalmış toprakları şenlendirilerek işlediler. Balkanların büyük bir kısmına Türk-İslam kültürünü yaydılar.

Osmanlı Devleti, iskân politikası sayesinde 500 yıldan fazla Rumeli’de hâkim unsur olarak varlığını sürdürdü. Balkanlarda coğrafyanın ve bu bölgede yaşayan diğer milletlerin de tesiriyle Türkler arasında yeni bir kültür yani Rumeli Türklüğü ortaya çıktı. Bu konuda Osmanlı Devleti’nin ilk dönemleri hakkında bilgi veren “Tevârih-i Âli Osman” Rumeli Türkleri için “Eğer soruverecek olursa Rumeli’nin aslı Anadolu’dandır, ondan gelmişlerdir.” der.

Rumeli Türklüğünün ortaya çıkmasında Manisa, Isparta, Konya, Muğla, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Çorum, Kastamonu, Antalya gibi yerlerden iskân edilen Türklerin payı büyük olmuştur. “Evlad-ı Fatihan” da denilen bu Türkler; Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Makedonya’nın değişik bölgelerine yerleştirildiler. Türkler Rumeli’de yerleştikleri bölgelere cami, medrese, han, hamam, kervansaray ve köprü (Görsel 2.7) gibi eserler inşa ederek Rumeli Türklüğünün gelişmesine büyük katkı sağladılar.

Tartışalım

İskân politikasının amacı, yöntemi ve sonuçlarını arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: İskân politikasının amacı, Rumeli’de kalıcı bir Osmanlı nüfusunu tesis etmek ve böylece yeni fethedilen topraklarda siyasi ve kültürel hakimiyet kurmaktı. Bu politika, yöntem olarak Anadolu’dan Türkmenleri ve diğer grupları Rumeli’ye taşımayı, sonuç olarak da Rumeli’de Türk-İslam kültürünün yayılmasını ve bölgede yeni bir Rumeli Türklüğü kültürünün ortaya çıkmasını sağladı.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!