Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 60

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 60

Orhan Bey Dönemi’nde, Bizans’la yeni bir antlaşma yapıldı (1357). Bu antlaşmanın yapılmasında Orhan Bey’in on iki yaşındaki oğlu Halil’in Foçalı Rum korsanlar tarafından kaçırılması ve Rumeli fatihi Şehzade Süleyman Paşa’nın vefatı etkili oldu. Osmanlı Devleti ve Bizans arasında yapılan antlaşmaya göre Osmanlı Devleti, Şehzade Halil’i kurtarmaya giden gemilerin masraflarını karşılayacak ve Bizans’ın Osmanlı Devleti’ne olan borçlarını affedecekti. Bu antlaşmayla Osmanlı-Bizans ilişkileri Şehzade Halil’in iki yıl sonra kurtarılmasına kadar sükûnet içerisinde geçti.

L Murad (Hüdavendigâr)

1340’ta Bursa’da sancak beyliği yaptı. Osmanlı tarihinde ilk kez kardeş kavgası bu dönemde yaşandı. Yine I. Murad, kendi ailesi dışında ilk kez Çandarlı Halil’i kazasker, lalası Şahin Bey’i de beylerbeyi atayarak yeni bir gelenek başlatmış oldu. Haçlılarla yapılan Sırpsındığı ve I. Kosova Savaşı’nı kazanarak Türk- İslam dünyasında büyük bir üne sahip oldu. I. Kosova Savaşı sonrası, savaş meydanında şehit edildi. I. Murad, Orhan Bey’den devraldığı beyliği, askerî ve siyasi bakımdan güçlü bir devlet hâline getirdi. Döneminde Osmanlı kültür ve sanatı canlanmış, özellikle Osmanlı mimarisi sanatsever kişiliğinin koruyuculuğunda gelişmiştir.

Rumeli fetihleri sırasında önce ağabeyi Süleyman’ın, daha sonra babası Orhan Bey’in ölümü üzerine I. Murad, Osmanlı padişahı oldu. I. Murad Dönemi’nde, Osmanlı Devleti’nin fetih politikasına yeniden ağırlık vermesi Osmanlı-Bizans ilişkilerinin bozulmasına neden oldu. I. Murad, ilk olarak Balkanların kapısı durumunda olan Edirne’yi ele geçirmeye karar verdi. Edirne civarındaki İpsala, Dedeağaç ve Dimetoka’yı aldı. Daha sonra Bizanslıların ve Bulgarların oluşturduğu orduyu Sazlıdere Savaşı’nda yenilgiye uğrattı (1362). Kısa bir süre sonra Edirne’yi fethederek Osmanlı Devleti’nin başkenti yaptı (1363).

Bursa’dan sonra Edirne’nin Osmanlı başkenti yapılmasının sebepleri neler olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Edirne’nin Osmanlı başkenti yapılmasında, şehrin stratejik konumu ve Rumeli’ye yapılan fetihlerin bir üssü olmasının yanı sıra, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’da ve Avrupa’da daha etkin ve kalıcı bir politik güç olma hedefi önemli rol oynamıştır. Ayrıca, Edirne’nin başkent yapılması, Osmanlı’nın Batı’ya olan genişleme politikasının ve Bizans’a karşı baskısının bir göstergesi olarak da değerlendirilebilir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!