Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 30

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

Ekonomik Hayat

Bizans’ın Anadolu’ya hâkim olduğu dönemde, yıllarca süren savaşlar yüzünden önemini kaybetme noktasına gelmiş zanaat ve ticaret sektörleri Türkiye Selçukluları Dönemi’nde yeniden canlanma imkânı buldu. Başta başkent Konya olmak üzere Kayseri, Sivas, Malatya, Erzurum ve Erzincan gibi şehirler kısa sürede sanayi üretim merkezleri hâline getirildi. Bu şehirlerde dericilik, dokumacılık, demircilik gibi sanayi kolları geliştirildi. Kütahya’da gümüş, Diyarbakır ve Sivas’ta ise bakır madenleri çıkarıldı. Türkiye Selçuklularında, esnaf ve zanaatkârlar, sosyal ve ekonomik yönden Ahilik teşkilatı içerisinde yer alırlardı. Her esnaf ve zanaatkâr grubunun ayrı bir sokağı ve çarşısı vardı. Esnaflar arasında haksız rekabeti önlemek amacıyla malın cinsi, fiyatı ve ne miktarda üretileceği esnaf loncaları tarafından belirlenirdi.

Anadolu, coğrafi konumu itibarıyla birçok ticaret yolunun (İpek Yolu gibi) geçiş güzergâhında bulunuyordu (Harita 1.4).Bu durumu iyi değerlendiren Türkiye Selçukluları, uluslararası ticareti geliştirmek için büyük gayret gösterdiler. Venedik, Bizans ve Kıbrıs Krallığı ile ticari sözleşmeler yaptılar. Samsun, Sinop, Antalya ve Alanya limanlarını ihracat ve ithalat merkezi yaptılar. Yollar üzerine hanlar (Görsel 1.18) ve kervansaraylar kurdular. Buralara gelen tüccarların her türlü ihtiyaçlarını karşıladılar. Ayrıca kervanları zarar gören tüccarların zararlarını karşılamaya yönelik bir çeşit sigortacılık sistemi geliştirdiler. Böylece Anadolu’yu, ticaretin çekim merkezi hâline getirdiler. Anadolu’ya gelen tüccarların güvenli bir şekilde ticaret yapmasına ortam hazırladılar. Devlet eliyle yapılan bu faaliyetler, ülke ekonomisinin güçlenmesini, halkın refah seviyesinin yükselmesini sağladı.

Türkiye Selçukluları sanayi ve ticaretin yanında tarıma da büyük önem verdiler. Tarıma uygun yerlerde su kanalları yaptırarak zirai üretimin artışını sağlamaya çalıştılar. İkta sistemini daha da işlevsel hâle getirerek ülke genelinde yaygınlaştırdılar. Din ve ırk farkı gözetmeksizin çiftçilere tohum yardımında bulundular. Ayrıca hayvancılıkla uğraşanların hayvan ürünlerini, deri ve deriden imal ettikleri maddeleri değerlendirmelerini sağladılar. Bu ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesine öncülük ettiler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!