Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 29

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 29

1.3.3. Türkiye Selçuklu Devleti’nde Kültür ve Uygarlık

Devlet Yönetimi

Türkiye Selçukluları, devlet yönetimi ve diğer teşkilatlanmalarda Büyük Selçuklu Devleti’ni örnek almışlardır. Türkiye Selçuklularında devletin başında Selçuklu ailesinden gelen bir hükümdar bulunurdu. Hükümdarlar, “sultan” unvanı dışında “keyhüsrev, keykavus, keykubat” gibi Farsça unvanlar da kullanırlardı. Ülke, hükümdar ailesinin ortak malı sayılırdı, belirgin bir veraset anlayışları yoktu. Genellikle hükümdarlar sağlıklarında ülkeyi erkek çocukları arasında paylaştırırdı. Tahta kimin geçeceği hususunda belirsizlik olmasına rağmen, çoğu zaman hükümdar kendisinden sonra hükümdar olacak veliahdı önceden belirlerdi. Hükümdarın erkek çocuklarına “melik” denirdi. Melikler devlet tecrübesi kazanmaları amacıyla atabeyler eşliğinde sancaklara gönderilirdi.

Türkiye Selçuklularında, devlet işleri “Divân-ı saltanat” denen büyük divanda görüşülürdü. Her türlü devlet işlerinin görüşüldüğü divanın başkanı vezirdi. Zaman zaman görüşmelere sultan da katılırdı. Büyük divana bağlı olarak çeşitli işlere bakan dört divan daha vardı.

Türkiye Selçuklu Devleti’nde merkezî yönetim dışında ülke eyaletlere ayrılmıştı. Eyaletlerin başında “emir” denen askerî valiler bulunurdu. Önemli eyaletlere ise şehzadeler “melik” unvanıyla atanırdı. Eyaletlerin güvenliğinden “subaşılar”, belediye işlerinden “muhtesipler”, adalet işlerinden ise “kadılar” sorumluydu. Bizans ve Ermeni sınırlarındaki “uç” denen bölgeleri ise “uç beyleri” yönetirdi. Uç beyleri sınırı korumanın yanında düşman ülkelerine akınlar düzenler, sultan ile birlikte sefere çıkarlardı.

Ordu
Türkiye Selçukluları, daha önceki Türk devletlerinde olduğu gibi orduya büyük önem vermişlerdir (Şema 1.2). Türkiye Selçuklu ordusunun başkomutanı “Emirü’l Ümerâ” ya da “Beylerbeyi” unvanı taşırdı. Ordu komutanlarına da subaşı, serleşker, sipehsâlar denirdi.

Hassa askerleri (Gûlamlar): Sultanın yanında bulunan atlı ve yaya askerlerdi (Görsel 1.17).
• Sipahiler (İkta askerleri): Devletin esas kuvvetini oluşturur. Tamamen Türklerden kurulan atlı birliklerdir. İkta sistemi içerisinde yer alırlar. Savaş zamanı ikta sahibi ile birlikte orduya katılırlardı.
• Türkmenler (Aşiret kuvvetleri): Sınır (uç) bölgelerinde her an savaşa hazır durumda bulunan birlikler olup başlarında beyleri bulunurdu.
• Devlete bağlı beylik askerleri: Devlet, ihtiyaç duyduğu dönemlerde bunları savaşa davet ederdi.
• Ücretli askerler: Cerahor adı verilen ücretli askerlerdir.
• Donanma: Türkiye Selçuklularının deniz kuvvetleriydi. Donanma komutanlarına “reisü’l-bahr”, “Melikü’s-Sevâhil” veya “Emîr-i Sevâhil”de denirdi.

Sosyal Hayat

Türkiye Selçukları Dönemi’nde Anadolu’da, sosyal hayatta önemli gelişmeler yaşandı. Başta başkent Konya olmak üzere Samsun, Sinop, Antalya, Alanya, Erzurum, Kayseri ve Sivas gibi şehirler yeniden onarıldı. Fethedilen bölgelere Türkmenler iskân edilerek Anadolu’nun Türkleşme ve İslamlaşma süreci hızlandırıldı. Selçuklu sultanlarının isabetli ekonomik politikalarıyla ticaret gelişti, şehirlerde nüfus arttı. Anadolu’nun dört bir yanına hanlar, hamamlar, kervansaraylar, hastaneler, camiler, medreseler yapılarak Anadolu bayındır hâle getirildi. Diğer yandan Türkiye Selçuklularının uyguladığı adaletli politika sayesinde Anadolu’daki Ermeniler, Süryaniler, Rumlar, Gürcüler ve diğer gayrimüslim topluluklar Bizans’ın baskısından kurtularak rahat ve huzurlu bir yaşama kavuştular.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!