Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 195

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 195

7.4.2. Narh Sistemi

Narh sistemi, zorunlu ihtiyaç maddelerinin azami satış fiyatlarının devlet tarafından belirlendiği ya da eksik rekabet ortamının oluşması yüzünden devletin fiyatlara zorunlu müdahalede bulunduğu, Osmanlı ekonomik sistemi içerisindeki yapıya denir. Farsça kökenli narh sisteminde temel amaç, tekelleşmenin önlenmesidir. Osmanlı ekonomik yapısı, reayanın refahını sağlamaya yönelik idi. Bu yüzden devlet, tüketiciyi ve üreticiyi koruyucu tedbirler almış, üretimden tüketime kadar her sahayı denetim altında tutmayı ilke edinmişti. İşte bu doğrultuda narh sistemini hayata geçirerek çarşı ve pazarlarda fiyatlara müdahale edip maliarın belirlenen fiyatlarda satılmasını sağlamaya çalışmıştır. Narh uygulaması İstanbul’un Fethi’nden XIX. yüzyıla kadar devam etmiştir.

Osmanlı Devleti’nde narh uygulamasını gerekli kılan sebepler arasında savaş, deprem, kuraklık, kıtlık, nüfus artışı, ticari dengelerdeki değişiklikler ve paranın değer kaybetmesi gibi unsurlar da yer almaktaydı. Dolayısıyla bu dönemde üretim azalırdı. Az sayıda üretilen maddelerin fiyatları yükselir, bu durum da reayanın alım gücünü zorlardı. Bu yüzden devlet, fiyat tespiti yaparken malın piyasadaki arz ve talep dengesini dikkate alır, tekelci eğilimleri önlemeye çalışırdı. Özellikle kıtlıkların yaşandığı dönemlerde ülke genelinde sıkıntı yaşanmaması için gerekli bütün tedbirler alınırdı. Bu amaçla bir kısım gıdaların ihracatı yasaklandı.

Narh sisteminin en yoğun uygulandığı dönemlerden biri de ramazan öncesi idi. Bu dönemde devlet, temel ihtiyaç madde fiyatlarının inip çıkmasını önlemek amacıyla sabit fiyatlar belirleyerek belgelerle kayıtlara geçirirdi. Bu çıkan fiyat belgelerine narh defteri denirdi. Bu fiyat belgeleri loncalara (Görsel 7.16) ve mahalle imamları vasıtasıyla bakkallara iletilerek kalite ve fiyatlara uymaları konusunda bakkallar uyarılırdı. Bu şekilde ramazan ayında özellikle gıda maddelerinin fiyatlarının düşük tutulması ve fakir ailelerin de ramazanda rahat alışveriş yapması sağlanırdı.

7.4.3. Osmanlı’da Ticari Mekânlar

XVI. yüzyılda Osmanlı sınırları üç kıtaya ulaştı. Osmanlı sınırlarının genişlemesine bağlı olarak ekonomi anlayışında tarımın yanı sıra ticaret de önem kazanmaya başladı. Akdeniz ve Karadeniz’de denetimin sağlanması, İpek ve Baharat yollarının Osmanlı Devleti’ne geçmesi ticari faaliyetlerin artmasında etkili oldu. Diğer yandan Osmanlı Devleti, ticareti geliştirmek amacıyla birtakım önlemler aldı. Öncelikli olarak ticaret yolları üzerinde güvenliği sağladı. Vergilerde indirim yaparak ticareti özendirdi. Bu şekilde halkın ihtiyaç duyduğu malları bulmasına katkı sağladı. Ülkenin hiçbir bölgesini ticaret ağı dışında bırakmadı. Şehirlerde ticaret için yapılmış bedestenler açıldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!