Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 148

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 148

Osmanlı-Portekiz İlişkileri: Portekizliler, XV ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşiflerde bulunarak Atlas ve Hint Okyanusu’nda büyük bir güç hâline gelmişlerdi. Diğer yandan Osmanlı Devleti’nin de bu yüzyıllarda Akdeniz’de hâkimiyet kurması, iki ülke arasında büyük bir rekabetin başlamasına neden oldu. XVI. yüzyıl boyunca devam eden bu rekabette (Görsel 5.18)Osmanlı Devleti
her ne kadar Atlas ve Hint Okyanusu’nda Portekizlilerin egemenliğini kıramadıysa da Akdeniz’deki Portekiz egemenliğine son vermeyi başardı.

Osmanlı-İspanya İlişkileri: XV ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşifler sonucu Atlas Okyanusu’nda hâkimiyet kuran İspanya, aynı şekilde Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya da hâkim olmak istiyordu. Ancak Osmanlı Devleti’nin gerek karadan Kuzey Afrika’ya gerekse denizden Akdeniz’e hâkim olması iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. İspanya, Osmanlı Devleti’ne karşı oluşturulan Haçlı ittifaklarında yer aldı. Buna karşılık Osmanlı Devleti ise Venedik, Ceneviz ve Fransa’ya birtakım siyasi ve ekonomik ayrıcalıklar vererek İspanya’yı yalnız bırakmayı hedefledi. Sonuçta XVI. yüzyıl boyunca devam eden Osmanlı-İspanya rekabeti, genelde Osmanlı Devleti lehine sonuçlandı.

Osmanlı-Habsburg İmparatorluğu İlişkileri: Almanya, Avusturya ve Macar krallıkları tarafından oluşturulan Habsburg İmparatorluğu XVI. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin en büyük rakibi konumundaydı. OsmanlI Devleti bu ittifakı parçalamak amacıyla ilk olarak Macaristan’ı ortadan kaldırmayı planladı. Kanuni Dönemi’nde önce Belgrad’ın fethi (1521), ardından Mohaç Meydan Muharebesi sonucunda Macaristan’ın siyasi varlığına son verildi. Daha sonra ise Avusturya ile mücadele edilmeye başlandı. Osmanlı Devleti bu mücadelede Viyana’yı kuşattığı gibi Avusturya’nın en büyük destekçisi konumunda olan Almanya üzerine de sefer düzenledi.

Osmanlı Devleti, Avusturya-Almanya ittifakını bozmak amacıyla askerî faaliyetler dışında, siyasi faaliyetlere de başvurdu. Bu ittifaka karşı Avrupa’nın güçlü devletlerinden Fransa’yı kendi yanına çekmeye çalıştı. Bu amaç doğrultusunda Fransa’ya siyasi ve ekonomik bir takım ayrıcalıklar verdi. Neticede XVI. yüzyılda Osmanlı-Habsburg İmparatorluğu mücadelesinin galibi genelde Osmanlı Devleti oldu.

Osmanlı-Safevi İlişkileri: XV. yüzyılda Akkoyunlu Devleti’nin siyasi varlığına son veren Safeviler, Şah İsmail Dönemi’nde, bölgede büyük bir güç hâline geldi. Osmanlı Devleti’ni de kendine rakip olarak gördü. Osmanlı Devleti’ni yıkmak için Şiiliği resmî devlet politikası hâline getirdi. Yavuz Sultan Selim’in hükümdarlığı döneminde Osmanlı Devleti, Anadolu’ya yönelik Şii tehdidini önlemek amacıyla Safeviler üzerine sefer düzenledi. 1514’te yapılan Çaldıran Savaşı’nı Osmanlı Devleti kazandı. Böylece Anadolu’ya yönelik Safevi ve Şii tehdidinin büyük ölçüde önüne geçildi. Kanuni Dönemi’nde Safeviler’in Doğu’daki Osmanlı varlığını tehdit etmesi nedeniyle bu devlet üzerine üç sefer düzenlendi. Safevilerin barış istemesiyle iki devlet arasında belirli bir süre sükûnet sağlandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!