Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 120

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 120

Erken Dönem Osmanlı mimarisinin temel öğesini külliyeler, külliyelerin ana unsurunu ise camiler ve medreseler oluşturmaktaydı. Osmanlı mimari anlayışında başlangıçta Selçuklu mimarisi örnek alınsa da zamanla farklı planlarda yapılan çok sayıda cami ön plana çıktı. Osmanlı Erken Dönemi’ne ait ilk eserler genelde İznik, Bursa ve Edirne’de yapıldı. İznik’teki Hacı Özbek Camii (1333), Hacı Hamza Camii (1349), Süleyman Paşa Medresesi, Bursa’da Yıldırım Bayezid Dönemi’nde inşa edilen Ulu Cami, Yıldırım Bedesteni, Osmanlı Devleti’nin ilk hastanesi niteliğinde olan Yıldırım Darüşşifası bu dönemin mimari eserleri arasında gösterilebilir. Bu eserler tek kubbeli camiler şeklindedir. Bursa’nın fethi sonrasında ise genelde çok kubbeli tarzda camiler inşa edilmiştir.

BURSA ULU CAMİ

Bursa Ulu Cami’nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid’in 1396 Niğbolu Zaferi’nden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın bulunduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır. Ulu Cami’nin ilk imamı, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi’dir. Caminin içinde kubbenin altında yer alan şadırvanın on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi vardır (Görsel 4.31). Minber kapısı üzerindeki kitabe, caminin bitiş tarihini 802 1399-1400) yılları olarak göstermektedir. İki minaresi olan caminin batıdaki minaresi Yıldırım Bayezid, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.

Klasik Dönem Osmanlı mimarisi ise İstanbul’un Fethi’yle başladı. Bu dönemde Osmanlı Devleti, kendine has bir üslup oluşturdu. Bu dönemde ilk kez merkezî kubbelere yarım kubbeler eklenerek yeni camiler yapıldı. Bu camilerin yanına dinî, ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak alt yapı kuruluşlarını barındıran tesisler inşa edilerek “külliyeler” oluşturuldu. Klasik Dönem’de inşa edilen Fatih, II. Bayezid ve Süleymaniye Külliyeleri ile başkent İstanbul, Türk-İslam kimliğine büründü.

XVI. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yetişmiş en büyük mimari ustası Mimar Sinan’dır (Görsel 4.32). Dört yüzden fazla eseri mevcuttur. Mimar Sinan, birbirinden güzel eserlerden çıraklık eserim dediği Şehzade Camisi’ni inşa edince ünü, imparatorluk sınırları dışına çıktı. Kalfalık eseri olan Süleymaniye Camisi’nin ardından ustalık eseri olan Selimiye Camisi’ni inşa ederek sanatının zirvesine ulaştı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!