Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 119

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 119

Bursa’dan sonra İstanbul da fetih sonrasında Türk-İslam beldesine dönüşen şehirlerin başında gelmektedir. Öyle ki şehir fethedildiğinde adeta virane bir hâlde idi. Fatih ilk iş olarak bazı şehirlerden getirttiği Türkmenleri şehre iskân ederek şenlendirme politikası izledi. Daha sonra şehirde imar faaliyetlerine başladı. Kısa sürede şehrin çeşitli çevrelerinde cami, medrese, imaret, han, hamam, darüşşifa gibi yapılar yükselmeye başladı. 1455 kışında meşhur Kapalıçarşı’nın çekirdeği Büyük Bedestenin yapımını başlattı. Yapılan imar ve iskân faaliyetleriyle İstanbul Türk-İslam beldesi hâline geldi.

Osmanlı Devleti, Rumeli’de de fethettiği bölgelerde sosyal devlet anlayışı ile imar ve bayındırlık faaliyetlerine başladı. Özellikle Rumeli’de yeni şehirler ve yerleşim birimleri kuruldu. Bu bölgelere kadı ve subaşı atanarak adalet ve güvenlik işleri düzenlendi. İmar faaliyetlerine şehirlerde bulunan ana kilisenin camiye (Genelde ulu cami adı verilmiştir.) dönüştürülmesiyle başlandı. Daha sonra bu cami etrafında kümelenen kültürel, sosyal ve iktisadi kuruluşların oluşturduğu külliyeler kuruldu. Külliyeler mahalleleri, mahalleler de şehirleri meydana getirdi. Kısa sürede bu şehirlerde cami-mescit, tekke-zaviye ve türbe gibi dinî yapılar; han, bedesten, kervansaray ve çarşı gibi ticari yapılar; imaret, hamam, köprü, su kemeri, çeşme ve saat kulesi gibi sosyal yapılar; mektep, medrese ve kütüphane gibi eğitim ortamları; kale, hisar, kule-ocak, burç ve tabyalar gibi askerî yapılar inşa etmek suretiyle Türk-İslam şehir dokusu anlayışı etkin hâle geldi. Böylece bölgeye yeni bir yaşam tarzı, hayat ve medeniyet getirildi. Nitekim günümüzde Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Bosna (Görsel 4.30) ve Arnavutluk’ta Osmanlı şehir dokusunun izlerini kısmen de olsa görmek mümkündür. Bu bölgelerdeki Osmanlı yapıları; Anadolu’daki Bursa, Edirne, Amasya, İznik ve Manisa gibi şehirlerdeki anıtsal yapılarla benzer özelliklere sahiptir.

Görselden de hareketle Rumeli’de fethedilen şehirlerde inşa edilen kültürel, sosyal ve iktisadi kuruluşlar ne gibi değişimlere neden olmuştur? Belirtiniz.

  • Cevap: Rumeli’de fethedilen şehirlerde inşa edilen kültürel, sosyal ve iktisadi kuruluşlar, bölgeye Türk-İslam mimarisi ve yaşam tarzını getirerek yerel toplumların sosyal ve ekonomik yapılarını dönüştürmüş, aynı zamanda bu bölgelerin ticari ve kültürel merkezler haline gelmesini sağlamıştır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!