“Toplantı zamanını ve maddelerini göz önünde bulundurarak Amasya Genelgesi’nin Millî Mücadele bakımından önemini belirtiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Toplantı zamanını ve maddelerini göz önünde bulundurarak Amasya Genelgesi’nin Millî Mücadele bakımından önemini belirtiniz.
Toplantı zamanını ve maddelerini göz önünde bulundurarak Amasya Genelgesi’nin Millî Mücadele bakımından önemini belirtiniz.
- Cevap:
Mustafa Kemal, 12 Haziran 1919’da arkadaşlarıyla birlikte Amasya’ya geldi ve meslektaşları Ali Fuad Paşa (20. kolordu komutanı), Refet Bey (3. kolordu komutanı) ve Rauf Bey (eski Osmanlı Deniz Bakanı) ile bir bildiri hazırladı.
• Kazım Karabekir Paşa (15. kolordu komutanı) ve Mersinli Cemal Paşa (2. ordu müfettişi) da onaylarını gönderdi.
• Amasya Genelgesi olarak adlandırılan bu bildiri, örgütlü ve birleşik bir direniş yolunda atılan ilk ciddi adımdır.
• Amasya Genelgesi, İstanbul Hükümeti’nin bağımsızlığını kaybetme tehlikesini ve etkisizliğini tanımlamış ve milletin kararlılığına ve kararına bağlı olan bağımsızlığa giden yolu belirtmiştir.
• Bu nedenle Genelge direnişi yürütmek için bir yönetim kurulu ihtiyacını belirtmiş ve Sivas’ta kongre yapılması çağrısı yapmıştır.
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 57” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap