Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

“Aşağıdaki soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

  • Cevap: 

1. I ve II. Meclisin Türk iç politikasındaki önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920’de Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgaline direniş göstermek üzere Türk milletinin ortaya koyduğu irade ile kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal devlet organıdır. “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Türkiye Büyük Millet

Türk siyasi tarihinde ilk parlamento Osmanlı döneminde İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan törenle 19 Mart 1877’de açıldı. Bu meclis Kanuni Esasi’ye göre “Meclis-i umumi” olarak adlandırılmıştı. “Ayan meclisi” ve “Meclis-i Mebusan” olmak üzere iki kısımdan oluşan bu meclis, ilk oturumunu 20 Mart 1877 tarihinde Sultanahmet’teki İstanbul Üniversitesi binasında yaptı. Kısa süren bu meclis 93 Harbi nedeniyle dağıldı. Daha sonra yapılan ikinci genel seçimlerin ardından 18 Aralık 1877’de yeniden açılan meclis, Kanuni Esasi’nin verdiği yetkiyle padişah II. Abdülhamit tarafından 14 Şubat 1878’de kapandı.

Türk siyasi tarihinde ilk parlamento Osmanlı döneminde İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan törenle 19 Mart 1877’de açıldı. Bu meclis Kanuni Esasi’ye göre “Meclis-i umumi” olarak adlandırılmıştı. “Ayan meclisi” ve “Meclis-i Mebusan” olmak üzere iki kısımdan oluşan bu meclis, ilk oturumunu 20 Mart 1877 tarihinde Sultanahmet’teki İstanbul Üniversitesi binasında yaptı. Kısa süren bu meclis 93 Harbi nedeniyle dağıldı. Daha sonra yapılan ikinci genel seçimlerin ardından 18 Aralık 1877’de yeniden açılan meclis, Kanuni Esasi’nin verdiği yetkiyle padişah II. Abdülhamit tarafından 14 Şubat 1878’de kapandı.1908’de bir seçim kanunu dikkate alınarak ilk seçim yapıldı. Seçme yaşı 25, seçilme yaşı 30 olan bu seçimlerde vergi ödeyenler oy kullanabiliyordu. 17 Aralık 1908’de yeniden açılan meclis, İstanbul’un işgali’ne kadar açık kaldı. Üç yıl sonra ise İstanbul’da ilk kez bir ara seçim yapıldı. Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle çıkmasından sonra bu meclis Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında İstanbul’un işgali nedeniyle 11 Nisan 1920’de resmen kapandı.

2. Türkiye’de çok partili hayata geç geçilmesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: 

Oldukça çalkantılı bir siyasal tarihi olan Türkiye Cumhuriyeti, 1923 yılında 600 yıllık bir imparatorluğun mirası üzerine modern ve laik bir ulus devlet olarak kurulmuş, tek parti döneminde gerçekleştirilen reformlar ve başarısız çok partili rejime geçiş denemeleri.

sonrası 1950 yılında Türkiye’de çok partili rejime geçiş başarıyla gerçekleştirilmiştir. Türkiye’nin çok partili siyasal sisteme geçişinde uluslar arası etkenler, İsmet paşa (İsmet İnönü) faktörü ve sınıfsal bazı gelişmeler gibi önemli nedenler farklı ölçülerde rol oynamıştır.

3. Cumhuriyet Dönemi’nde Musul ve Hatay Meselelerinin Atatürk için önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu iki şehrin misak-ı milli sınırlarında yer alması nedeniyle Atatürk ve Türkiye için önemlidir.

4. Lozan Barış Antlaşması’nın uluslararası politika açısından önemi nedir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: 

1- Türkiye uluslar arası ilişkilerde eşit şartlarda temsil edilmiştir.
2-  Osmanlı Devleti uluslar arası sahada hukuken sona ermiştir.
3-  Misak ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir.

5. Atatürk Dönemi’nde dünya ve bölge barışına katkı sağlamak amacıyla atılan adımlar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu soruyu çözmemizi istiyorsanız yorum bölümüne yazınız.

6. Atatürk’ün askerlik hayatı sağlığını nasıl etkilemiş olabilir?

Cevap: 

  • Osmanlı devleti en çok Mustafa Kemal Atatürk tarafından idare edilerek daha fazla iyi olmuştur.
  • Bununla beraber Mustafa Kemal Atatürk her koşulda Osmanlı devletine yardımcı olarak devleti kurtarmıştır.
  • Mustafa Kemal Atatürk halka yardımcı olmaya çalışmıştır ve her zaman devletimize yardımcı olmuştur.
  • Askerlik hayatı boyunca birçok yara geçiren Mustafa Kemal Atatürk çeşitli savaşlarda bulunmuştur ve yardım eder.
  • Mustafa Kemal Atatürk’ün Bulunduğu savaşlardan aldığı yaralara örnek verelim şeklinde diyebiliriz.
  1. Çanakkale Savaşında Aldığı Kurşun Darbesi İle Beraber Kalbine kurşun yemiştir ancak saat onu korumuştur.
  2. Savaşta attan düşerek belini kıran Mustafa Kemal Atatürk bundan dolayı biraz dinlenmek mecburunda kalmıştır.
  3. Mustafa Kemal Atatürk bir savaşta tam kurşun darbesi alacakken yanından geçmesi bu olaya örnek diyebiliriz.
  4. Çok yakında top patlayan Mustafa Kemal Atatürk bir süre duyma kaybı yaşamıştır ve zor durumda kalmıştır.
  5. Mustafa Kemal Atatürk gözünün yakınından aldığı darbe ile birlikte görme kaybı yaşaması olaya örnektir.

7. Atatürk’ün vefatının dış dünyadaki yankıları nasıl olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir çok ülkede Atatürk’ün öldüğü gazetelere basılmıştır ve bütün dünya hüzne boğulmuştur.

8. Atatürk’ün yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen Hatay Meselesi’yle ilgilenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Tartışınız.

  • Cevap: Devlet meselelrine ve vatan sevgisine önem verdiğini gösteriyor  türk topraklarının sadece türklere ait olabileceğine değiniyor.

9. İkinci Dünya Savaşı öncesinde barışı korumaya yönelik oluşturulan antlaşma ve paktlar nelerdir?

  • Cevap: Bu soruyu çözmemizi istiyorsanız yorum bölümüne yazınız.

10. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın Avrupa’da ve Türkiye’deki etkilerini açıklayınız.

  • Cevap: 

1929 Bunalımı temelde Amerika’da borsanın çöküşüne ithaf edilse de; o yıllarda yeryüzündeki ekonomik koşullara, krizin büyüklüğü ve etkisine bakıldığında Büyük Dünya Bunalımı adını almayı hakettiği açıkça görülmektedir. Bunalım dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına, yeryüzündeki toplam üretimin %42 oranında ve dünya ticaretinin de %65 oranında azalmasına neden olmuştur. 1929 yılına kadar dünyada oluşan diğer krizlere bakıldığında dünya ticaretinin en fazla %7 oranında düştüğü düşünülürse 1929 bunalımının ne derece etkili olduğu tahmin edilebilir.

Dünyayı bu denli etkileyen büyük bunalımı sebep ve sonuçları ile anlayabilmek için öncelikle I. Dünya Savaşı sonrasında dünyada oluşan ekonomik ve sosyal koşulları göz önünde bulundurmak gerekir.

I. Dünya Savaşı dolaylı ya da doğrudan tüm dünyayı etkilemekle beraber, savaş sonrasında oluşan dünya tablosundaki en önemli figürler gerek yaşadıkları değişimler gerek dünya ekonomisine etkilerinden dolayı Amerika, İngiltere ve Almanya oldu.

Savaşa kadar dünyada hegemonik güç sayılan İngiltere, kanayan bir ülke durumuna geldi. Savaş sonrası Amerika’dan alınan borçla yeniden kurulan altın standardıyla değer kazanan pound, İngiliz ihracatının azalmasına sebep oldu. Daha az ihracat daha fazla altının dışa akımına bu da yeniden borçlanmaya neden oldu.

O yıllarda Almanya ise Amerika’nın savaş sonrasında geri istediği tazminat sorunuyla karşı karşıyaydı. Ekonomisi durma noktasına gelen Almanya, tazminat sorununa çözüm olarak para basmayı denedi. Bu para Amerika tarafından kabul edilmediği gibi Almanya’da hiperenflasyona neden oldu. Daha sonra tazminat sorunu 1924 yılında Amerika’nın önerdiği Dawes Planı ile çözülmeye çalışıldı. Bu planda Amerika Almanya’ya yeniden yapılanması için kredi verecek; yapılanmasını tamamlayan Almanya daha sonra tazminatını ödeyecekti.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!