Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 56-57

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 56-57 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 56-57

[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 56[/syf]

D. MİLLÎ BİLİNCİN UYANDIRILMASI: GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER!

1. Mustafa Kemal’in Ülkenin Durumuna Bakışı ve Kararı

I. Dünya Savaşı’nda en son görevini Suriye Cephesi’nde yapan Mustafa Kemal ateşkesin ardından 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldi. Aynı gün İtilaf Devletleri Donanması da İstanbul Boğazı’na demirlemişti (Görsel 2.25). Mustafa Kemal’in yanında bulunan yaveri Cevat Abbas bu manzarayı şu sözlerle anlatır:

“İstanbul’a geldiğimiz günü hiç unutmam. Şehrin çok üzüntü veren bir hâli vardı. İstanbul, düşman donanmaları limana girerken felaketin matemini tutuyor, büyük matemine Atatürk’ü de ortak ediyordu. Askerî ulaşıma ait köhne bir motorla deniz ortasına yayılan bir çelik ormanının içinden geçiyorduk. Atatürk’ün dudaklarından ‘Geldikleri gibi giderler!’ cümlesini duyduğum zaman işgalin doğurduğu derin ve kederli ümitsizliği derhâl unuttum. Cevabımda acele ettim: ‘Size nasip olacak, bunları siz kovacaksınız Paşa’m!’ dedim. Gülümsedi.”

Mustafa Kemal “Geldikleri gibi giderler!” sözünü neye ve hangi güce güvenerek söylemiş olabilir?

  • Cevap: İleri görüşlülüğü ile bilinen Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece ülkemizde değil tüm dünyada bilinen bir sözü olan “Geldikleri gibi Giderler” sözünde Türk Milleti’nin gücünden, kararlılığından, inançlılığından ve azminden güç aldığı anlaşılmaktadır.
[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 57[/syf]

Mustafa Kemal, İstanbul’da bulunduğu sıradaki izlenimleri ve yaptığı görüşmeler sonucunda verdiği kararı “Nutuk” adlı eserinde şu cümlelerle ifade etmiştir:
“Açıkladığım hususlara ve yaptığım gözlemlere göre üç türlü karar ortaya atılmıştır:
Birincisi, İngiliz himayesini istemek,
İkincisi, Amerikan mandasını istemek,
Üçüncü karar, bölgesel kurtuluş çarelerine başvurmaktır.
Efendiler, ben bu kararların hiçbirinde isabet görmedim. Çünkü bu kararların dayandığı bütün deliller ve mantıklar çürüktü, temelsizdi. O hâlde ciddi ve gerçek karar ne olabilirdi?
Efendiler, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da milli hâkimiyete dayanan, kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak.”(1)
Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçme kararını verdiği günlerde Samsun ve çevresinde bulunan Pontusçu Rumlar İtilaf kuvvetlerinin bölgeye gelişinden de aldıkları cesaretle saldırılarını artırıyorlardı. Rumların saldırılarına karşı Türklerin kendilerini savunma çabaları ise İtilaf Devletleri tarafından Samsun ve çevresindeki Türklerin Hristiyanlara saldırısı şeklinde yorumlanıyordu.
İtilaf Devletlerinin temsilcileri Osmanlı Devleti’nden Karadeniz Bölgesi’ndeki karışıklıkları önlemesini istemişler aksi hâlde Mondros Ateşkes Anlaşması’nın 7. maddesine dayanarak bölgeyi işgal edeceklerini bildirmişlerdi.
Bunun üzerine Osmanlı yönetimi Mustafa Kemal’i Karadeniz Bölgesi’nde var olduğu iddia edilen Türk direniş kuvvetlerini dağıtarak silah ve cephaneyi toplamakla görevlendirdi. Mustafa Kemal de 16 Mayıs 1919’da 9. Ordu Müfettişliği (Görsel 2.27) göreviyle Samsun’a gitmek üzere İstanbul’dan ayrıldı.

“Talih bana öyle müsait şartlar hazırlamıştı ki kendimi onların kucağında hissettiğim zaman ne kadar bahtiyarlık duyduğumu tarif edemem. Nezaretten çıkarken heyecanımdar dudaklarımı ısırdığımı hatırlıyorum.
Kafes açılmış, önümde geniş bir âlem vardı. Kanatlarını çırparak uçmaya hazırlanan bir kuş gibiydim.

“ATATÜRK” Şevket Süreyya AYDEMİR, tarihçi-yazar, Tek Adam, C I, s. 365.

Mustafa Kemal’in 9. Ordu müfettişliğine atandıktan sonra kendisini kafesi açılmış bir kuş gibi hissetmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Mustafa Kemal saha adamıdır. O köşklerde saraylarda oturarak yaşamaya alışmış biri değildir. Cepheden cepheye koşarak büyük bir mücadele ile halkın arasında yaşamaya alışkın biridir. Bu atama ona yeniden halkın içine karışma kuş gibi özgür kalmasını sağlamıştır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 56-57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!