Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 46-47-48

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 46-47-48 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 46-47-48

[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 46[/syf]

Ağır hükümler taşıyan Mondros Ateşkes Anlaşması bir silah bırakma anlaşması olmanın çok ötesinde, Osmanlı topraklarını parçalamayı amaçlayan siyasi bir belgedir. Bu anlaşmayla İtilaf Devletleri savaş sırasında yaptıkları gizli anlaşmalarla kararlaştırdıkları paylaşım planlarını gerçekleştirme imkânı buldular. Osmanlı Devleti ise bu anlaşmayı imzalamakla fiilî varlığı sona ermiş bir devlet hâline geldi.

Paris Barış Konferansı

Paris Barış Konferansı, I. Dünya Savaşı’nın galip devletlerinin katılımıyla 18 Ocak 1919’da toplandı. Konferansın toplanış amacı, yenilen devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının şartlarını belirlemekti. 32 devletin katıldığı konferansta söz sahibi devletler İngiltere, Fransa ve ABD idi. Ancak ABD Başkanı Wilson konferansta Milletler Cemiyeti Teşkilatının kurulması kararı alındıktan sonra ülkesine dönünce İngiltere ve Fransa öne çıktı.

Paris Barış Konferansı’nda Avrupa’nın yeni sınırları ve Osmanlı topraklarının paylaşılması ile ilgili konular üzerinde duruldu. İtilaf Devletleri arasında daha önce yapılmış olan gizli antlaşmalarda İzmir ve çevresi İtalya’ya bırakılmıştı. Ancak İngiltere, sömürgelerine giden deniz yolu üzerinde bulunan İtalya’nın daha fazla güçlenmesini istemediği için konferansta bu bölgenin Yunanistan’a verilmesini istedi. Bu durum İtilaf Devletleri arasında anlaşmazlıklara yol açtı. Aynı şekilde Ermenilere ve Araplara verilen sözlerin yerine getirilmesinde de sorunlar ortaya çıktı. Görüşmeler sonunda Almanya ile Versailles (Versay), Avusturya ile Saint Germain (Sen Cermen), Macaristan ile Triannon (Triyanon), Bulgaristan ile Neuilly (Nöyyi) Antlaşmaları imzalandı. Osmanlı Devleti ile imzalanacak barış antlaşması ise galip devletlerin aralarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle sonraya bırakıldı.

Mondros Ateşkes Anlaşması’na Tepkiler

a. Hükûmetin Tepkisi

Mondros Ateşkes Anlaşması’nın ağır hükümleri karşısında Osmanlı yöneticileri kamuoyunu umutsuzluğa sevk etmemeye çalışıyorlardı. Bu amaçla anlaşma hakkında olumsuz değerlendirmelerde bulunmaktan kaçınıyorlardı. Örneğin Osmanlı Devleti adına Ateşkes Anlaşması’nı imzalayan Bahriye Nazırı Rauf Bey (Görsel 2.14) düzenlediği basın toplantısında şunları söylüyordu:

“İmzaladığımız mütareke sonucunda devletimizin bağımsızlığı, saltanatımızın hukuku bütünüyle korunmuştur. Bu mütareke, galip ile mağlup arasında yapılan bir mütareke değil, belki savaş durumundan çıkmak isteyen, denk iki kuvvet arasında yapılabilecek bir savaşmaya son vermek niteliğindedir.

Birincisi İngilizlerin Türklüğün yok edilmesini amaç edinmediklerini anladım. İkincisi memleketimizin sanıldığının aksine işgal altına alınmayacağını gördüm. Sizi temin ederim ki İstanbul’umuza bir tek düşman askeri çıkmayacaktır. Doğal olarak birkaç subay şurada burada görülebilecektir. Bundan başka tersanelerimiz de işgal olunmayacaktır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 47[/syf]

Size tekrar ediyorum ki İngilizler bize olağanüstü derecede iyi davranmışlardır. Evet, yaptığımız mütareke umudumuzun üstündedir. Yalnız şurası önemli ki memleketimizde asayişi korumalıyız. Aksi olursa her şeyi kaybetmek tehlikesi vardır.”(2)

Rauf Bey’in Mondros Ateşkes Anlaşmasıyla ilgili iyimserliğinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Birincisi İngilizlerin Türklüğün yok edilmesini amaç edinmediklerini anlamış, ikincisi ise memleketimizin sanıldığının aksine işgal altına alınmayacağını gördüğünü söylemesinden hareketle bu açıklamalarından da anlaşılacağı üzere gelecek adına bir sorun görmemekte iyimser olmaktadır.

Mustafa Kemal’in Osmanlı yöneticilerinin aksine ateşkes hükümlerinden rahatsızlık duymasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü Mustafa Kemal’e göre Osmanlı hükümeti bu mütareke ile kendini kayıtsız şartsız düşmanlara teslim etmeye onay vermiştir. Yalnız onay vermekle kalmamış, düşmanların memleketi istilası için onlara yardım etmeyi de vadetmiştir. Bu mütareke olduğu gibi uygulandığı takdirde memleketin baştan sona kadar işgal ve istila edileceği şüphesizdir.
[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 48[/syf]

c. Halkın Tepkisi

Türk milleti Mondros Ateşkes Anlaşması’nın ardından yapılacak barış antlaşmasıyla elinde kalan son toprak parçası üzerinde bağımsız bir millet olarak varlığını sürdürebileceğini düşünüyordu. Oysa İtilaf Devletleri Türk milletini tutsak etmek ve elde kalan son vatan topraklarını da paylaşmak için sabırsızlanıyorlardı. Bu nedenle Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasından sonra hemen harekete geçtiler. Başta 7. madde olmak üzere anlaşma hükümlerini istedikleri gibi yorumlayarak yurdumuzu işgal etmeye başladılar.

İşgaller başta Mustafa Kemal olmak üzere Türk milleti tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle 15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlar tarafından işgali bütün yurtta büyük bir öfke dalgasının yükselmesine neden oldu. İşgal günü ve işgali takip eden günlerde Yunan ordusunun katliamları mitinglerle protesto edildi (Görsel 2.16).

İzmir’in işgali sırasındaki olaylar üzerine İtilaf Devletleri Türk kamuoyunu sakinleştirmek üzere İzmir ve çevresine uluslararası bir heyet gönderdi. Amerikalı amiral Bristol başkanlığındaki bu heyet, bölgede yaptığı incelemeler sonucunda bir rapor hazırladı. Amiral Bristol (Görsel 2.17) raporunda işgal sonrası yaşananlardan Yunanların ve Rumların sorumlu olduğu belirtildi. Buna rağmen İtilaf Devletleri, Türklerin uğradığı haksızlıklar karşısında sessiz kaldı. Böylece Türk milleti, İtilaf Devletlerinin kendisine yaşama hakkı tanımak niyetinde olmadığını gördü. Can, mal ve namus güvenliği için işgallere karşı direnmekten başka çaresinin kalmadığını anladı. Millî birlik ve beraberlik içinde, vatanseverlik duygusuyla hareket ederek Mustafa Kemal’in etrafında birleşip Millî Mücadele’yi başlattı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 46-47-48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!