Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 164-165

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 164-165 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 164-165

[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 164[/syf]

7. Balkan Antantı (1934)

Türkiye, Lozan Barış Antlaşması’ndan sonraki dönemde Arnavutluk, Bulgaristan, Yugoslavya ve Yunanistan ile ikili dostluk antlaşmaları yaptı. Balkan ülkeleri ile ilişkilerimizde stratejik etkenlerin yanı sıra aramızdaki tarihî ve kültürel bağlar da belirleyici rol oynadı. Balkanlarda birlik oluşturma fikri Yunanistan ile aramızdaki nüfus mübadelesi sorununun çözümünden sonra daha da güçlendi. Bu yoldaki ilk adım 1930 yılında Atina’da toplanan I. Balkan Kongresi’nde atıldı.

II. Dünya Savaşı öncesinde Almanya ve İtalya’nın doğuya doğru yayılmacı bir siyaset izlemesi Balkan devletlerini birbirlerine daha fazla yakınlaştırdı. Bu yakınlaşma sonucunda Türkiye’nin öncülüğünde bir araya gelen bölge ülkeleri, Balkan Antantı adıyla bir antlaşma imzaladı (Görsel 6.6). 9 Şubat 1934’te Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya (Görsel 6.7) ve Romanya arasında yapılan bu antlaşmayla söz konusu devletler birbirlerinin sınırlarına saygılı olduklarını ilan ettiler. Ekonomik konularda karşılıklı olarak birbirlerinin çıkarlarını gözeteceklerini bildirdiler. Ayrıca birbirlerinin onayını almadan diğer Balkan devletleriyle birlikte hareket etmeyecekleri ve anlaşma yapmayacakları konularında güvence verdiler.

Balkan Antantı’na üye ülkeler, bu ittifaka Bulgaristan’ı da dâhil etmek istemişlerdi. Ancak Bulgaristan, I. Dünya Savaşı sonrasında elinde kalan toprakları yetersiz gördüğü için komşuları aleyhine yayılmacı emeller güdüyordu. Bu nedenle kendisine yapılan daveti reddetmişti.

Türkiye, Balkan Antantı’nı yaşatmak için büyük çaba gösterdi. Ancak Balkan devletlerinin çeşitli nedenlerle İtalya ve Almanya’ya yakınlaşmasına engel olamadı. Bu süreci, II. Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla birlikte antantın dağılması izledi.

Atatürk, Millî Mücadele sırasında savaştığı Yunanistan ile karşılıklı güvene ve saygıya dayalı bir ilişki kurdu. Öyle ki Yunanistan Başbakanı Venizelos 12 Ocak 1934’te Nobel Ödül Komitesine başvurarak Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

Yunanistan Başbakanı Venizelos’un Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesinin nedenlerini sınıfınızda tartışınız.

  • Cevap: Çünkü Atatürk, Millî Mücadele sırasında savaştığı Yunanistan ile karşılıklı güvene ve saygıya dayalı bir ilişki kurmuştur. Ne kadar büyük bir zafer kazanmış olursa olsun düşman da olsa bir başka ülke bayrağına basmamış o bayrağa saygısızlık etmemiştir.
[syf]8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 165[/syf]

Türkiye egemenlik haklarını kısıtlayan Boğazlar Komisyonunu barışı sağlamak amacıyla ve Milletler Cemiyetinin dünya genelinde silahsızlanmayı gerçekleştireceği umuduyla kabul etmişti. Ancak Milletler Cemiyeti silahlanmanın önüne geçemediği gibi güvenlik sistemini kurma konusunda da başarılı olamamıştı. Bu nedenle Türkiye, devletlerin II. Dünya Savaşı öncesindeki meşguliyetlerinden de yararlanarak Boğazlar bölgesindeki egemenliğini kısıtlayan düzenlemeyi kaldırmak için harekete geçti.

Türkiye Lozan Barış Antlaşması’nda imzası olan devletlere birer nota göndererek sözleşmenin değiştirilmesini istedi. Talebin ilgili devletlerce de uygun bulunması üzerine İsviçre’nin Montrö kentinde Boğazlarla ilgili bir konferans toplandı. Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Japonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya’nın katıldığı Boğazlar Konferansı 20 Temmuz 1936’da yeni bir sözleşmenin imzalanmasıyla sonuçlandı (Görsel 6.8). Bu sözleşmeye bir süre sonra İtalya da katıldı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle Uluslararası Boğazlar Komisyonu kaldırılırken Boğazların yönetimi ve savunulması Türkiye’ye bırakıldı. Aynı sözleşmeyle ticaret gemilerinin Boğazlardan geçişi Türkiye’nin ve Karadeniz’e kıyısı olan devletlerin güvenliğini tehlikeye düşürmemek şartıyla serbest bırakıldı.

Savaş gemilerinin geçişine ise bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre herhangi bir savaş durumunda Türkiye savaşın içinde değilse savaşan devletlerin savaş gemileri Boğazlardan geçemeyecekti. Savaşa girmesi veya kendisini tehlikede hissetmesi hâlinde ise geçişe karar verme yetkisi Türkiye’ye ait olacaktı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesinin gazetelerde zafer olarak nitelendirilmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936’da imzalanan ve Türkiye’ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye’ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Bundan dolayı da gazeteler bu sözleşmeyi zafer olarak nitelendirmiştir.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 164-165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!