Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53

Ünite İçeriği

► Türk milletinin işgallere karşı tepkisini ve örgütlenme çabalarını,
► Kurulan yararlı ve zararlı cemiyetleri,
► Düzenlenen kongreleri,
► Millî Mücadele’de öne çıkan kişileri,
► Misak-ı Millî’yi,
► BMM’nin açılmasını ve yeni bir devletin kuruluşunu,
► Millî Mücadele’deki cepheleri ve antlaşmaları,
► Lozan Barış Antlaşması’nı öğreneceksiniz.

Anahtar Kavramlar

► Dostluk antlaşması
► Megali İdea
► Millî Egemenlik
► Millî Marş
► Millî Mücadele
► Misak-ı Millî
► Sine-i Millet

Hazırlık Soruları

Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında yapılan işgaller karşısında Türk milletinin tepkilerini ve örgütlenmek için yaptıkları faaliyetleri araştırınız.

  • Cevap: Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yapılan işgaller karşısında Türk Milleti ve o zamanın hükümeti tepki vermiştir. İstanbul Hükümeti’nin pek bir tepkisi olmadı. 4 yıldır süregelen savaşın bitmesi hükümeti sevindirdi ve antlaşmayı kendi rızasıyla imzaladı. Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanırken Liman Von Sanders’in yerine Yıldırım Ordu Komutanlığı’nın başına geçirildi. Her ne kadar antlaşma konusunda İstanbul Hükümeti’ni uyarmaya çalışsa da günün sonunda Mustafa Kemal dinlenilmedi ve antlaşma imzalandı. İmzalandıktan sonra Mustafa Kemal’in uyarıları ve işgal tahminleri doğru çıktı.

Mustafa Kemal Paşa’nın işgaller karşısındaki tutumu nedir ve işgallerden kurtulmak için hangi çareleri düşünmüştür?

  • Cevap: Mustafa Kemal Paşa işgaller karşısında tutumu daha antlaşma imzalanmadan belliydi. Kendisi vatanın elden gitmesinden hiç de mutlu değildi. Halkın yer yer işgalci kuvvetlere karşı çıkmaları ona umut vermiş ve harekât planı oluşturma adına İstanbul’da Kazım Karabekir, İsmet Paşa ve Ali Fuat Paşa ile görüşmüş ve Milli Mücadele’nin nasıl uygulanacağı konusunda tartışmışlardır. Bu tartışmalar sonucunda Mustafa Kemal en iyisinin Anadolu’ya geçerek halkı orda toplamanın ve halkı orda gruplamanın ve işgalci güçlere karşı savunma yapmasının en iyisi olduğuna inanmış ve bunu İstanbul Hükümeti karşı çıkmasına rağmen plandan sapmamıştır.

Millî Mücadele’de kadınların hangi alanlarda önemli rolleri olmuştur?

  • Cevap: Milli Mücadele’de kadınların önemli bir yeri olmuştur. Bunun sebepleri arasında Türk halkının erkek kısmının çoğunluğunun o zamanlardaki 1. Dünya Savaşı ve Balkan Savaşlarına yer almaları ve birçoğunun hayatını kaybetmesi verilebilir. Bu nedenle Türk tarihinde diğer savaşlara nazaran Milli Mücadele’de kadınlar anahtar bir role sahiplerdir. Erkek nüfusunun azalması sonucunda kadınların silah ve mermi üretiminde ve cephede savaşa katılma oranı da artmıştır. Milli Mücadele zamanında birçok kadın kahraman öne çıktı.

Araştırınız.

Millî Mücadele Dönemi’nde yapılan kongreler hangileridir?

  • Cevap: Milli Mücadele döneminde yapılan kongreler 6 tanedir. Bunlar 28 Haziran-12 Temmuz 1919 günleri arasında yapılan Balıkesir Kongresi, 16 Ağustos-25 Ağustos 1919 arasında yapılan Alaşehir Kongresi, Amasya Genelgesi, 28-29 Mayıs 1919 tarihinde yapılan Havza Genelgesi, 4 Eylül 1919-11 Eylül 1919 arasında yapılan Sivas Kongresi ve 21 Temmuz-7 Ağustos arasında yapılan Erzurum Kongresi olmak üzere 6 tanelerdir.

Kuvay-ı Millîye birlikleri ile düzenli ordu arasındaki farklar nelerdir? Niçin düzenli ordu kurulmak istenmiştir? Araştırınız.

  • Cevap: Kuvay-ı Milliye ile düzenli ordu arasındaki en büyük fark düzen ve ihtiyaçlarını nereden karşıladıklarıdır. Kuvay-ı Milliye düzenli ordudan farklı olarak ihtiyaçlarını halktan karşılar, düzensizdir, savaşlarda çorap, çarık gibi eşyalar dağıtılmıştır ve belirli bir kurucuları yoktur. Buna karşın düzenli ordu belirli oturmuş bir düzeni vardır, ihtiyaçlarını kendileri veya devletten karşılarlar ve belirli bir kurucuları vardır.

İstiklal Mahkemeleri hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap: İstiklal Mahkemeleri 1920 yılında kurulmuştur: Kurulma nedenleri arasında Milli Mücadele’ye karşı çıkan, köstek olan, askerden kaçan, casusluk yapan ve Milli Mücadele karşıtı propaganda yapanların yargılandığı ve ceza verildiği mahkemelerdir.

Batı Cephesi’nde düzenli ordunun yaptığı savaşlar hangileridir?

  • Cevap:

⇒ I. İnönü
⇒ II. İnönü
⇒ Kütahya-Eskişehir Muharebeleri
⇒ Sakarya Meydan Muharebesi
⇒ Başkomutan Meydan Muharebesi (Büyük Taarruz)

Lozan Konferansı görüşmeleri hangi nedenlerle uzun sürmüştür?

  • Cevap: Lozan Konferansı görüşmelerinin uzun sürmesinin sebebi Ankara Hükümeti ve İstanbul Hükümetleri arasında yaşanılan anlaşmazlıklardır. Politik anlaşmazlıkların asıl sebebi iki hükümetin de kendisini tek karar verme organı olarak görmesidir. Ankara hükümetinden açık bir şekilde Lozan Barış Görüşmesi’ne gidilmemesi yönüne karar alınıp duyurulmasının ardından İstanbul Hükümeti, Osman Hükümeti, başına buyruk davranarak konferansa katılım göstermiştir. İki farklı hükümetin bu şekilde aynı ülke adına birbirlerinden bağımsız hareket etmeleri hem halk hem de dış politika üzerinde negatif bir etkiye sahiptir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!