Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197

ABD ve SSCB arasında 1960 sonrasındaki rekabetin dünyada görülen etkileri neler olabilir?

  • Cevap: ABD ve SSCB arasında 1960 yılından sonraki rekabetin etkileri çoğunlukla iki süper gücün kaynaklarını kullandığı veya gücünü diğer ülkenin kıtasında artırmak için desteklediği ülkelerde gözlemlenmiştir. Örneğin Küba’da Fidel Castro’nun başa gelmesi ve ülkede Amerika’nın sahip olduğu fabrikaların ulusallaştırılması Castro’yu Amerika’nın açısından ekonomik bir tehdit pozisyonuna geçirmiş, bu Fidel Castro’nun SSCB’den Küba’yı ve Castro rejimini korumasını istemesine neden açmıştır. SSCB bu teklifi kabul etmiş ve Küba’nın coğrafik konumu ve Amerika’ya yakınlığından yararlanmak için füzelerini oraya taşımıştır. SSCB’nin bu hareketi günümüzde Küba Füze Krizi olarak hatırlanan çatışmalara yol açmıştır. Sonuç olarak ABD ve SSCB arasında 1960’dan sonraki rekabetin dünyanın yaklaşık her kıtasındaki daha az gelişmiş ülkelerin ulusal ekonomisini ve politikası üzerinde önemli etkileri olmuştur.

Yumuşama Dönemi’nde devletlerin izlediği politikalar nasıl bir değişime uğramıştır?

  • Cevap: Yumuşama dönemi benim için yıllardır süregelen ve yüzeysel seviyede ideolojik bir çatışma gibi gözüken ABD ve SSCB arasındaki ekonomik ve askeri yarışmaları ve bu iki süper gücün çatışmalarının küçük ülkeler üzerindeki büyük boyuttaki etkilerinin askıya alındığı dönem anlamına geliyor. Detant politikası ABD ve SSCB’nin arasındaki soğuk savaşla kızışan çatışmaları büyük anlamda durdurmuş ve iki ülkenin arasındaki ilişkilerde büyük derecede unutulan insan haklarının öneminin altını çizmiştir. Yumuşama politikası sayesinde ABD ve SSCB’nin çoğunlukla kaynakları için kullandığı ülkeler üzerindeki etkisi de azalmış, onlara (bu ne kadar ABD ve SSCB’nin gücünü tetiklemiş ve sonuç olarak onları bu konuda önlem almaya itmiş olsa da) ulusal şekilde gelişmeye hak tanımıştır.

Belgrad Konferansı sonuç bildirisine bakarak Bağlantısızlar Bloku’nun temel düşüncesini tespit ediniz.

  • Cevap: Belgrad Konferansı sonucunda oluşturulmuş Bağlantısızlar Bloku bildirisi 27 madde içerip ülkelerin herhangi bir bloğa veya ittifaka bağlı olmamasını teşvik etmektedir. Bildiri bir ülkeye bağımlılığın en katı örneği olan koloniyalizmi ve sömürgeciliği kınamakta ve o zamanlar bağımsızlığını kazanmaya çalışan ülkelerin (spesifik olarak Kongo, Angola ve Cezayir) bağımsızlık hareketlerini ve çalışmalarını desteklemektedir. Sömürgeci ve/veya kolonyalist ülkelerin diğer ülkelerdeki askeri üsleri kınamakta ve hemen kaldırılmaları gerektiğini desteklemektedir. Bununla birlikte Bağımsız Bloku büyük devletlerin en kısa zamanda bir silahsızlanma antlaşması imzalamaları ve nükleer silahların yasaklanması gerektiğini de savunmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 197 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!