Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195

Ünite İçeriği

► 1960 sonrası Doğu ve Batı blokları arasındaki siyasi rekabeti,
► Arap-İsrail Savaşlarını,
► Irak-İran Savaşını,
► Kıbrıs Sorununun ortaya çıkmasını ve Kıbrıs Barış Harekâtı’nı,
► Türk-Yunan ilişkilerinde sorun yaratan konuları,
► ASALA terör örgütünün yıkıcı faaliyetlerini,
► 1960 askerî darbesi, 1971 askerî muhtırası ve 1980 askerî darbesini,
► 1961 ve 1982 Anayasaları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları,
► 1960 sonrası yaşanan iç ve dış göçlerin sosyal ve ekonomik hayata etkilerini,
► 1960 sonrası ekonomide yaşanan gelişmeleri,
► 1960 sonrası iletişim ve ulaşımdaki gelişmeleri öğreneceksiniz.

Anahtar Kavramlar

► Askerî Darbe
► Barış Harekâtı
► Beyin göçü
► Çarpık kentleşme
► Garantör ülke
► Gençlik hareketleri
► Gurbetçi
► Muhtıra
► Üçüncü Dünya Ülkeleri
► Yaptırım
► Yumuşama (Detant)

Hazırlık Soruları

Tarihî süreçte Arap toplumları ve İsrail’i çatışmaya iten anlaşmazlığın nedenleri neler olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Arap toplumları ve İsrail’i çatışmaya iten anlaşmazlığın nedenleri Siyonizm, Arap milliyetçiliği ve İngiltere’nin dış politikası olmak üzere üç ana başlık altında incelenebilir. Siyonizm zamanında Arap toplumların sahip olduğu topraklarda bir Yahudi devleti kurulması gerektiğini destekleyen ve Yahudi milliyetçiliğine dayanan bir harekettir. Bu ideoloji 1948 Arap-İsrail Savaşı’nın temelini atmıştır. Bununla birlikte Birinci ve İkinci Dünya Savaşı İngilizlerin Filistin Mandasını Birleşik Milletler’e devretmesiyle sonuçlanmış, bu ise İsrail’in bağımsızlık ilanını körüklemiştir. Bu ilan Arap toplumları ve İsrail arasındaki çatışmayı savaş boyutuna getirmekte büyük bir rol oynamıştır.

1974’te Türkiye neden Kıbrıs Adası’na bir askerî harekât düzenlemiş olabilir? Araştırınız.

  • Cevap: Rumlar 1920’de Yunanistan’a katılma kararı almış ve Kıbrıs Türkleri ve Rumlar arasındaki ilk olayları başlatmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu Kıbrıs’ı ekonomik sıkıntılar yüzünden 1978’te İngiltere’ye kiralamaya karar vermiştir. Barış harekatı bu şekilde Birleşik Krallık’ı Kıbrıs’tan atmak üzere başlatılmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı’nın bir sonucu olarak 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur. Bağımsız bir devlet olarak Kıbrıs Cumhuriyeti ülkede yaşayan Türkleri adadan çıkarma kararı aldığında iki devlet arasındaki saldırılar başlamıştır. 1963’te Cumhurbaşkanı Makarios, Akritas planı altında bir reform ile Kıbrıslı Türklerin adadaki haklarını kısıtlamaya başlamıştır. Bu olaylar ışığında 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta bir askeri darbe gerçekleşmiştir. Darbe sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios görevinden alındı ve yerine Yunan-Rum paramiliter ordusu EOKA-B’nin lideri Nikos Sampson geçmiştir. Yunnanlılar darbe ile Kıbrıs’ı ele geçirmek ve Kıbrıs Helenik Cumhuriyeti’ni kurmayı amaçlamışlardır. Kıbrıs’taki durum Türk askeri kuvvetlerinin müdahelesini gerektirecek kadar ciddi olduğunda ise Türkiye Kıbrıs’a askeri harekat düzenlemiştir.

Ermeni terör örgütü ASALA’nın Türkiye’ye yönelik düzenlediği saldırılar hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Genellikle Türkiye’yi hedef alan örgüt diğer ülkelerde de bombalı saldırılar düzenleyip Türkiye-Ermenistan ilişkilerini dünyaya açmayı amaçlamışlardır. Ermeni terör örgütünün bunların dışında olarak Türkiye’ye yönelik olarak düzenlediği saldırılar 1971’den sonra hızlanmaya ve daha büyük etki alanına sahip olmaya başlamıştır. Bu bombalı saldırılarda toplam 42 Türk diplomat hayatını kaybetmiş, 15 Türk ve 66 yabancı kişi de yaralanmıştır. ASALA Türkiye sınırları içindeki ilk saldırısını 7 Ağustos 1982 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bombalı saldırı ile gerçekleştirmiştir. Bombalı saldırının sonucunda 9 kişi hayatını kaybetmiş ve 72 kişi yaralanmıştır. ASALA kendilerine benzer fikirler taşıyan uluslararası örgütler ile işbirliği yapmasına rağmen 1985’ten beri kayda değer bir saldırı düzenlememiştir.

Askerî darbelerin demokrasiye zararları nelerdir? Tartışınız.

  • Cevap: Ürdün Yarmouk Üniversitesi’nden Dr. Ayman Hayajneh’in de dediği gibi askeri darbeler diğer bir sürü etken gibi ülkelerin demokrasi anlayışını “100 yıl geriye götürür.” Darbeler konusunda çalışmaları olan çoğu uzman askeri darbelerin en çok ülkenin özgürlüğü ve demokrasisi üzerinde zararlı etkisi olduğunu savunmaktadır. Askeri darbeler sonucunda bir milletin basın, bilgiye ulaşım hak ve özgürlükleri kısıtlanır. Başarılı bir askeri darbe sonucunda darbeyi başlatan kaynak ile aynı düşüncelere sahip olmayan insanlar kişisel güvenliklerini devlet karşısında kaybeder ve düşünce özgürlüklerini sınırlı bir şekilde yaşamaya zorlanırlar. Bireylerin fikirlerini belli etme ve daha da büyük kapsamda seçme ve seçilme hakkının kısıtlandığı bir durumda demokrasi bir çöküşe uğrar ve işlevini kaybeder.

İletişimdeki gelişmelere en somut örnek hangi alanda yaşanmaktadır? Araştırınız.

  • Cevap: İletişimdeki gelişmelere en somut örneklerden biri araştırma-geliştirme ve eğitim alanında tarihçi veya bilimsel metod ve kaynak taraması teknikleri ile yaşanmaktadır. Bu gelişmeler ile dünyanın her yanında yapılan araştırmalar ve yazılan makaleler ortak bir dile dökülüyor ve ulusal olmayı bırakıp global düzlemde bilginin yayılmasına ve kullanımına katkı sağlıyor. İletişim alanındaki bu tür gelişmeler araştırmalar için küresel kapsamda bir dil olarak değerlendirilebilir. Bu dilin geliştirilmesi sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde yapılan araştırma her yerde bir kaynak olarak kullanılabilir, yorumlanabilir ve geliştirilebilir hale gelmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 195 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!