Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173

Ünite İçeriği

► Türkiye’de çok partili siyasal hayata geçiş sürecini,
► Doğu Bloku’nun kurulmasını ve Doğu Bloku teşkilatlarını,
► Batı Bloku’nun kuruluşunu,
► ABD’nin çevreleme politikasını,
► Türkiye-SSCB ilişkilerini,
► Türkiye’nin Batı ile yakınlaşma sürecini,
► Demokrat Partinin kuruluşunu ve Demokrat Parti iktidarında yaşanan gelişmeleri,
► Türkiye’deki ekonomik ve sosyal gelişmeleri öğreneceksiniz.

Anahtar Kavramlar

► Bloklaşma
► Çoğunluk sistemi
► Ekonomik yardım
► Çoğunluk sistemi
► Kutuplaşma
► Liberalizm
► Seçim sistemleri
► Siyasal seçimler
► Soğuk Savaş
► Uluslar arası güvenlik örgütleri
► Yabancı sermaye
► Yayılmacılık

Hazırlık Soruları

Soğuk Savaş kavramı size ne çağrıştırıyor?

  • Cevap: Soğuk kelimesi daha çok sakinliği ve durgunluğu temsil ettiğinden Soğuk Savaş bana çok da hareketli olmayan bir savaşı çağrıştıyor. Soğuk Savaş döneminin baş kahramanları olan Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği de zaten bu dönemde hiç doğrudan birbirleriyle savaşmamışlardı. Başka devletler arasındaki anlaşmazlıklara dahil olarak dolaylı yollardan birbirleriyle savaşmışlardır. Aralarındaki bu gerilime bu yüzden soğuk denmektedir. Başka devletleri kuklalarıymış gibi kullanarak birbirleriyle savaşmışlardır. Aralarındaki bu gerilimi tasvir etmek için de soğuk kelimesi kullanılmıştır.

Türkiye, II. Dünya Savaşı’na fiilen katılmadığı hâlde ekonomik sıkıntı çekmiş midir?

  • Cevap: Türkiye, fiilen II. Dünya Savaşı’na katılmasa da II. Dünya Savaşı dünyanın gördüğü en büyük savaşlardan biri olduğundan dolayı savaşın getirdiği ağır koşullar ekonomik koşulları da Türkiye için oldukça zorlaştırmıştır. Türkiye savaştan olumsuz etkilenmemek amacıyla ülke bütçesinin çoğunu da savunmaya ayırmıştır ve ülkede kısmi seferberlik ilan etmiştir. Hatta Türkiye savaştan ekonomik olarak olumsuz etkilenmemek için belli yükümlülükler ve vergiler de getirmiştir. Ancak yapılan bu uygulamalar esnasında yapılan haksızlıklar, suistimaller ve tutarsızlıklar beraberinde büyük şikayetlere neden olmuştur.

II. Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Türk siyasal hayatına etkileri neler olmuştur?

  • Cevap: II. Dünya Savaşı’nı İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa gibi demokrasi ile yönetilen ülkeler kazanmıştır. Türkiye de bu grup da yer almak istediğinden çok partili sisteme geçiş sürecini hızlandırdı ve demokrasiye ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu. Böylece çok partili sisteme geçiş yapıldı ve tek partili yönetime son verilmiş oldu. Bu olayın sonucunda CHP dışında da siyasi partilerin kurulması gerektiği açıklandı. Sonrasında da ilk olarak Milli Kalkınma Partisi kuruldu ancak bu parti siyasi hayatta çok fazla etkin olmadı ancak bu partinin kuruluşu çok partili sisteme geçildiğinin göstergesi olmuştur.

II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletler arasında neden bir ayrışma yaşanmış olabilir?

  • Cevap: II. Dünya Savaşı’ndan sonra Mihver Devletler olan Almanya, İtalya ve Japonya ideolojik olarak ayrı fikirlere sahip olduklarından aralarında ayrışma yaşanmış olabilir. Mesela Almanya’nın benimsediği ideoloji olan Nazizim Alman ırkının diğer tüm ırklardan daha üstün olduğunu savunmaktadır. Bu yüzden de bu durumda Almanya, müttefikleriyle fikir ayrılığına düşmüş olabilir çünkü Japonya ve İtalya Almanya’yı daha üstün bir ırk olarak görmeyi reddetmiş olabilirler. Bu durumdan dolayı Mihver Devletleri’nin aralarındaki anlaşmazlık çıkmış olabilir ve bu yüzden bir ayrışma yaşamış olabilirler.

Türkiye, coğrafi olarak kendisine uzak olan Kore Savaşı’na neden asker göndermiş olabilir?

  • Cevap: Türkiye’nin kendisine göre coğrafi olarak çok uzakta yer alan Kore Savaşı’na asker gönderme sebebi dönemin hükümeti olan Demokrat Parti, Sovyetler Birliği’nin tehdidine karşılık olarak NATO’ya katılabilme fırsatıydı. Çünkü eğer bu savaşta Türkiye Sovyetler Birliği’ne karşı hareket ederse NATO’ya katılabilme şansı doğardı. Bu yüzden de savaşta Amerika Birleşik Devletleri’nin desteklediği Güney Kore’ye yardım etti. Bu savaşta böylece Türk askerleri Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri askerleriyle beraber Çin’e, Sovyetler Birliği’ne ve Kuzey Kore’ye karşı savaşmış oldu.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!