Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170

Yunanistan’da 1940’tan itibaren önce İtalya’nın saldırıları sonra da Almanya’nın işgalinin sonucu olarak, tarım ürünlerinin üretiminde büyük düşüş olmuştu. Özellikle Atina ve öteki büyük kentler başta olmak üzere, ülkede “büyük açlık” dönemi başladı. Yunanistan’ın 1941’de Almanya tarafından işgal edilmesi üzerine Müttefikler, Türkiye’den Yunan halkına gıda maddeleri gönderilmesi isteğinde bulundular. Türkiye, savaş nedeniyle Türkiye’de ve dünyada yiyecek maddelerinin kıtlığına rağmen Müttefiklerin bu önerisini kabul etti. Bunun üzerine Yunan halkına yiyecek sağlamak amacıyla üst düzey bürokratların da aralarında bulunduğu Yunan Millî Komitesi İstanbul’a geldi. Heyet, Türk ulusundan yardım talebinde bulundu. Türkiye, kendi halkının da sıkıntılar çektiği bu dönemde zorluklarla sağlayabildiği yardım malzemelerini Ege Denizi üzerinden ve Yunanistan’da işgalci devletler olarak bulunan Almanya ve İtalya’dan özel izinler alarak Yunanlılara gönderdi. Yunanistan’ın işgal edilmesinden sonra bu ülkeye yardım gönderen tek devlet, süren savaşta tarafsız kalan Türkiye olmuştur.

1. Almanya ile savaşan Müttefik Devletler hangi sebeplerle Türkiye’den Yunanistan için insani yardım talebinde bulunmuşlardır?

  • Cevap: Yunan halkı işgaller altında tarımı sürdüremediği için açlık dönemi ülkeyi kasıp kavurmuştur.

2. Devletler arası siyasi ilişkilerin insani yardımlar konusundaki etkilerini değerlendiriniz?

  • Cevap: Devletler arası siyasi ilişkilerin insani yardımlar konusundaki etkileri çok önemlidir. Zira İnsani yardımlar Siyaset üstü olarak değerlendirilmelidir.

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

3. Müttefik Devletlerin Türkiye’yi II. Dünya Savaşı’na katabilmek amacıyla yaptıkları görüşmelerin (konferanslar) sonuçlarını açıklayınız.

  • Cevap: Sonuçta  Türkiye Tüm bu görüşlerin sonucunda savaşa girmemiştir.

4. II. Dünya Savaşı’nda savaşan Mihver Devletler ile onlara karşı savaşan Müttefik Devletler’in liderliğini yapan devletleri açıklayınız.

  • Cevap: 2. Dünya Savaşında Mihver Devletler: Almanya, Japonya, İtalya, Bulgaristan, Romanya’dan oluşmaktadır. (İlk 3 devletin işgali sonrası zorunlu olarak Mihver Devletler arasında yer alan devletler yazılmamıştır.)

NOT: Mihver “eksen” anlamına gelmektedir. 2. Dünya Savaşında Müttefik Devletler: İngiltere, Fransa, ABD, SSCB, Çin, Polonya, Yunanistan, Danimarka, Norveç, Belçika.

5. Almanya’da iktidara gelen Adolf Hitler’in hangi politikaları Fransa, İngiltere ve ABD’yi rahatsız etmiştir?

  • Cevap: Avrupa’da I. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan Versay Antlaşması, Almanya’nın gücünün sınırlandırılması ve bir daha barışı bozamayacağı fikrine dayanıyordu. Fakat diğer devletlerin aralarında çıkan anlaşmazlıklar Versay Antlaşması ile kurulan sistemi zayıflattı. Bu sistemi yıkan esas gelişme, Almanya’da 1933’te iktidara Nazi Partisinin ve Adolf Hitler’in gelmesi oldu (Görsel 5.1). Almanya kendisine siyasi, askerî ve ekonomik sınırlamalar getiren Versay Antlaşması’nın getirdiği zorlukları aştıktan sonra ikinci aşamaya geçti. Alman ırkını tek bir bayrak altında toplama hedefini gerçekleştirme yönelik ilk adım, Avusturya’nın ilhak edilmesi oldu. Üçüncü aşamada Alman ırkının ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gerekli bir “Hayat Sahası”nın ele geçirilmesi vardı. Bu gelişme Fransa ve İngiltere ile beraber ABD’yi de rahatsız etti.

6. ABD ve İngiltere, Türkiye’yi kendi yanlarında II. Dünya Savaşı’na çekebilmek için hangi görüşmeleri ve konferansları yaptılar?

  • Cevap:

– Kazablanka konferansı (14- 24 ocak 1943)
– Washington konferansı ( 12- 16 mayıs 1943 )
– Quebec konferansı (14- 24 ocak 1943)
– Moskova konferansı (19 ekim – 1 kasım 1943)
– Tahran konferansı (28 kasım – 1 aralık 1943)
– II. kahire konferansı ( 4-  6 aralık 1943)
– Yalta konferansı ( 4-  11 şubat 1945)
– San fransisco konferansı ( 25 nisan – 26 haziran 1945)

7. II. Dünya Savaşı’nın siyasi sonuçlarını açıklayınız.

  • Cevap:

– Dünya, SSCB önderliğindeki Doğu bloku ve ABD önderliğindeki Batı bloku şeklinde ikiye ayrıldı. (ABD ile SSCB arasındaki rekabet Soğuk Savaş Döne­minin başlamasına yol açmıştır.)
– Almanya ve İtalya, Müttefik Devletler tarafından işgal edildi.
– Almanya, Doğu-Batı olmak üzere ikiye ayrıldı.
– Faşizm ve Nazizm gibi akımlar tasfiye edildi.
– İtalya’da, 1946’da düzenlenen halk oylaması so­nucu cumhuriyet rejimine geçildi.
– İngiltere ve Fransa gibi emperyalist güçler zayıfla­dı. (Bu durum Endonezya, Hindistan, Mısır, Pakistan, Ce­zayir, Tunus ve Fas gibi sömürge durumundaki ülke­lerde bağımsızlık mücadelelerinin başlamasına neden olmuştur.)
– Japonya, ABD tarafından işgal edildi.
– Japonya savaş sürecinde işgal ettiği bölgeleri geri vermek zorunda kaldı.
– SSCB savaş sonrasında, çok büyük bir güç haline geldi. (SSCB’nin 1930’larda karşılaştığı uluslararası alandan dışlanma süreci sona erdi.)
– ABD, dünyanın hakim gücü haline geldi.
– Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruldu.8. Tablodaki iki Dünya Savaşı’ndaki insan kayıplarına ilişkin veriler incelendiğinde ölen sivil sayıları arasında farkın çok olması nasıl değerlendirilebilir?

  • Cevap: İkinci Dünya savaşına daha çok sivilin katıldığı ve bu sebepten dolayı daha çok sivil insanın öldüğünü görüyoruz.

9. İki Dünya Savaşı’ndaki insan kayıplarıyla ilgili verilerden yola çıkarak çıkabilecek yeni bir dünya savaşının insanlığa getirebileceği yıkım hakkında ne gibi öngörülerde bulunulabilir?

  • Cevap: Yeni bir dünya savaşının insanlığa çok büyük felaketler, yıkımlar ve acılar getirir.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

10. Almanya’da Nazi Partisinin iktidara gelmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi olduğu söylenebilir? 

A) Almanya’nın Polonya’yı işgali
B) Almanya’nın Avusturya ile birleşmesi
C) 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı
D) Barbarossa Harekatı’nın başlaması
E) Truman Doktirini’nin ilanı

  • Cevap: C

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 170 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!