Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

Ünite İçeriği

► 1918’e kadar Mustafa Kemal’in hayatını,
► XX. yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti’nin genel durumunu,
► I. Dünya Savaşı’na neden olan gelişmeleri,
► I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaştığı cepheleri,
► Mondros Ateşkes Anlaşması ve Anadolu’nun İtilaf Devletleri tarafından işgalini,
► I. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin rolünü,
► Paris Barış Konferansı’nda İtilaf Devletleri’nin çıkar çatışmalarını,
► I. Dünya Savaşı’nı bitiren barış antlaşmalarını öğreneceksiniz.

Anahtar Kavramlar

► Ateşkes anlaşması
► Barış antlaşması
► Dünya barışı
► Dünya savaşı
► İtilaf Devletleri
► İttifak Devletleri
► Manda ve Himaye
► Meşrutiyet
► Silahlanma yarışı
► Sömürgecilik
► Tehcir

Hazırlık Soruları

Mustafa Kemal’in eğitim aldığı okulları araştırınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal ilkokulda ilk olarak Mahalle Mektebine gitmiştir. Sonrasında daha modern bir okul olan Şemsi Efendi İlkokuluna geçmiştir. Babası Ali Rıza Efendi vefat ettikten sonra Mustafa Kemal okulu bırakmış ve dayısının yanına çiftliğe gitmiştir. Ancak annesi Mustafa Kemal’in okula devam etmesini istemektedir. Bu sebeple Mustafa Kemal Selanik’e geri dönerek halası Emine Hanım’ın yanında kalmaya başlar. Mustafa Kemal Selanik’te Selanik Mülkiye Rüştiyesine başlamıştır. Sonrasın öğretmeniyle yaşadığı bir sıkıntı sonrası Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesinde okumaya başlamıştır. Bu okulu bitirdikten sonra Manastır Askeri İdadi okuluna girmeye hak kazanmış ve okumaya başlamıştır. Sonrasında sırasıyla Harp Okulunda ve Harp Akademisinde okuyan Mustafa Kemal, 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak askerliğe başlamıştır.

Mustafa Kemal’in, I. Dünya Savaşı’nda hangi cephelerde savaştığını araştırınız.

  • Cevap: 1. Dünya Savaşı boyunca Mustafa Kemal’in savaştığı üç ayrı cephe olmuştur. Bu cepheler Kafkas, Suriye-Filistin ve Çanakkale cepheleridir. Mustafa Kemal Kafkas cephesinde Muş ve Bitlis’in geri alınmasını sağlamıştır ve bu cephe Rusya’da çıkan Bolşevik İhtilali sebebiyle kapanmış ve Kars, Ardahan, Batum Osmanlı Devleti’nin topraklarına tekrardan girmiştir. Bir diğer cephe olan Suriye Filistin cephesinde Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları komutanı olarak savaşmış ve İngilizler’I Halep’in kuzey çizgisinde durdurmayı başarmıştır. Son ve en önemli cephe olan Çanakkale cephesinde ise Osmanlı Devleti başarılı olmuş, Mustafa Kemal’in liderliğinde alınan zaferler Mustafa Kemal’in albay ve sonrasında general olmasını sağlamıştır ve Mustafa Kemal’in ülkede ün kazanmasını yol açmıştır.

Sanayi İnkılabı’nın ve Fransız İhtilali’nin I. Dünya Savaşı üzerindeki etkisini araştırınız.

  • Cevap: 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasının en büyük sebeplerinden biri 1789 yılında yaşanan Fransız İhtilali’dir. Fransız İhtilali’nden yayılan milliyetçilik duygusu ulusların kendi ülkelerini kurma isteğinde bulunmasına yol açmıştır. Bu sebeple Osmanlı Devleti gibi çok uluslu devletlerin içindeki uluslar bağımsızlık yolunda savaşmıştır. 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasının bir diğer sebebi ise Sanayi İnkilabı’dır. Sanayi İnkılabı sonrasında ham madde ve pazar bulma yarışı hızlanmıştır. Bu sebeple sömürgeci devletler birbirleriyle rekabete girmiş ve bu rekabet dolayısıyla çıkan bloklaşma ve silahlanma yarışı 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasını sağlamıştır.

Osmanlının toprak kayıplarından dolayı Anadolu’ya yapılan göçleri ve bu göçlerin sonuçlarını araştırınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin toprak kaybetmesi sonrasında Anadolu’ya göçler olmuştur. Bu göçlerin sonucu olarak Osmanlı Devleti’nin şehirlerindeki nüfus artış göstermiş ve sosyal dengeler bozulmuştur. Şehirlerdeki düzen bozulmuş, işsizlik artmış, gıda ve konut sıkıntıları görülmüştür. Bu problemler ekonomik sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olmuş ve toplumdaki huzur ve mutluluk kötü etkilenmiştir.

Çanakkale Muharebeleri’nin kazanılmasında rolü olan kişileri araştırınız.

  • Cevap: Çanakkale cephesinin kazanılmasında çok sayıda insanın rolü olmuştur. Başta Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanı Albay Cevat Bey (Ayrıca 18 Mart Kahramanı ünvanı almıştır.), Esad Paşa, Mustafa Kemal, Kazım Karabekir ve Fevzi Çakmak gibi kişiler Çanakkale Muharabeleri’nin kazanılmasında büyük rol üstlenmiştir. Bu kişiler haricinde ülkesi için canını feda eden çok sayıda asker de savaşın kazanılması için büyük emekler vermiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!