Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 216

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 216

“1978’de beyaz eşya, bazı inşaat malzemeleri ve gıda maddelerinin fiyatlarına görülmemiş oranda zam yapıldı. Şubatta 50 liraya satılan beyaz peynirin fiyatı martta 80 liraya çıktı. Bakanlar Kurulu çıkardığı bir kararnameyle kömür fiyatlarını % 250 oranında artırdı. Petrol ürünlerine ortalama % 30 zam yapıldı. Fiyat artışı ayakkabı, diş macunu, sabunda ve bazı mutfak eşyalarında % 200, ev kiralarında % 120’yi buluyordu. Döviz kıtlığı nedeniyle yeterince ithal edilemeyen petrole bir de OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü zammı binince sıkıntı iyice arttı. Buna rafinerilerdeki üretimin zaman zaman aksaması da eklenince benzin, motorin, gaz yağı ve tüp gaz bulunmaz oldu. Özellikle büyük kentlerdeki benzin istasyonları önünde uzayan araç kuyruklarıyla tüp gaz bayileri önünde saatlerce hatta gün boyunca bekleyen insanların oluşturduğu kuyruklar kanıksanır hâle geldi. 1978’de yağ üretimi ülke tüketimine yetmez hâle geldi. Bazı bakkallar tezgâh altına koydukları margarin paketlerini yalnızca tanıdıklarına el altından sattılar, bazıları da yüksek fiyatla satmaya başladılar.”

Ekonomideki bu kötü gidişi önlemek için 24 Ocak 1980’de önemli kararlar alındı. 24 Ocak kararlarının amacı ödemeler dengesini düzeltmek, enflasyonu düşürmek, uzun dönemde ise serbest piyasa ekonomisine geçerek ihracata yönelik bir üretim biçimi uygulamaktı.

1980’lerin ikinci yarısında dış ticaretın serbestleşmesi, ihracat ve yabancı sermayenin teşviki ile ihracat ve yabancı sermaye girişi arttı. 1985’te o güne kadar bazı mal ve hizmetlerin ithalatı, üretimi veya tüketimiyle ilgili olarak farklı safhalarda uygulanan dolaylı vergiler kaldırıldı, bunun yerine ithalat veya imalattan tüketiciye sunuma kadar her aşamada uygulanmak üzere katma değer vergisi (KDV) yürürlüğe konuldu. KDV uygulaması ile ihtisaslaşmanın teşviki, fiyat kontrolü, vergi adaletinin sağlanması, toplanan verginin artması, vergi kaçağının önlenmesi, sanayi sektörünün vergi yükünün azaltılması amaçlandı. Bu vergi ile yapılan harcamaların tümü vergilendirilmiş oldu. Özelleştirme kapsamında kısa adı KİT olan Kamu İktisadi Teşebbüsleri özel sektöre satılmaya başladı. Bu kapsamda birçok sanayi tesisi özelleştirildi.

3. Sosyo-Kültürel Gelişmeler

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’de nüfus hızla arttı. 1940’ların sonunda 20 milyonu geçen nüfus, 1980’de 44 milyona, 1990’da 53 milyona yükseldi. Yüksek nüfus artış hızı, sanayileşmenin artması ve kentlerde yoğunlaşan hizmet sektörü, iş bulma umuduyla insanların köylerden kentlere göçünü hızlandırdı. 1980 sonrasında kentlerde yaşayan nüfus kırsal kesimde yaşayan nüfusu geçti. İç göçün kentlere taşıdığı

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 216 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!